Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Το σκόρδο (Allium sativum) είναι είδος που προέρχεται από την κεντρική Ασία και καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες. Σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά σχεδόν το 80% της παραγωγής καταναλώνεται στην Κίνα. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ωμό στις σαλάτες, στις σάλτσες, στα φαγητά, στη σκορδαλιά, στο τζατζίκι κλπ. ως αρωματικό. Έχει πολύ έντονη οσμή που εξουδετερώνεται με μαϊντανό, μήλο, κάρδαμο ή σπόρους γλυκάνισου. Κυκλοφορεί και σε σκόνη και σε χάπια.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το σκόρδο είναι αντισηπτικό, βακτηριοστατικό, βακτηριοκτόνο και αντιβιοτικό σε εσωτερική και εξωτερική χρήση. Προλαβαίνει και αντιμετωπίζει λοιμώξεις όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η φυματίωση, λοιμώξεις των πνευμόνων και των εντέρων, τύφο, χολέρα, διάρροια, δυσεντερία, παράσιτα των εντέρων, οξύουρους ταινία, ηπατίτιδα. Είναι καρδιοτονωτικό, ευεργετικό του κυκλοφοριακού συστήματος, ρυθμίζει τις ταχυκαρδίες, τους σπασμούς των αγγείων, είναι ευεργετικό στην υπέρταση, στην αρτηριοσκλήρωση, τις αιμορροΐδες, την πηκτικότητα του αίματος. Προλαβαίνει την αρθρίτιδα και τις πέτρες των νεφρών. Εξωτερικά είναι επουλωτικό, αντισηπτικό και παυσίπονο. Διαλύει τα πρηξίματα, τα αποστήματα και τις κύστες, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ψώρας, στα τσιμπήματα των εντόμων, των μελισσών, των σκορπιών, των κουνουπιών. Δεν ενδείκνυται, όμως, για τις θηλάζουσες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Block E. 2010. Garlic and Other Alliums: The Lore and the Science. Royal Society of Chemistry.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Zohary D. & Hopf M. 2000. Domestication of Plants in the Old World (3rd ed.). Oxford University Press.
http://www.fao.org/ [Πρόσβαση 16/1/2021]