Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η ιδέα
Η ιδέα για την παραγωγή φυτικών ειδών που θα φωτίζουν τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι καινούρια. Επιστήμονες κατά καιρούς είχαν διατυπώσει την άποψη ότι με τη χρήση τέτοιων φυτών θα μειωνόταν η κατανάλωση ενέργειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κλπ. Η ιδέα βασίστηκε εξ’ αρχής στο γεγονός ότι υπάρχει έντομο που μπορεί να το κάνει αυτό (η γνωστή πυγολαμπίδα), άρα γιατί να μην μπορεί να γίνει και από τα φυτά.
Το πείραμα
Οι επιστήμονες του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης) χρησιμοποίησαν την ίδια ουσία που κάνει την πυγολαμπίδα να ακτινοβολεί το βράδυ και συγκεκριμένα το ένζυμο λουσιφεράση, ενώ χρησιμοποίησαν και ένα ακόμα ένζυμο (το Συνένζυμο Α) που βοηθάει την όλη διαδικασία. Έτσι «εμβολίασαν» ειδικευμένα νανοσωματίδια φύλλων νεροκάρδαμου (Nasturtium officinale), και τα φύλλα εξέπεμπαν φως (αρκετά ισχυρό) για τέσσερις περίπου ώρες. Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Michael Strano, επικεφαλής της έρευνας, σκοπός είναι να δημιουργήσουν φυτά που θα λειτουργούν σαν λαμπτήρες όπως ακριβώς κατάφεραν να πραγματοποιήσουν με το νεροκάρδαμο. Να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο είδος φυτού είναι αυτοφυές και στην Ελλάδα.
Άρθρα – Πληροφορίες
Kwak S.-Y., Giraldo J.P., Wong M.F., Koman V.B., Lew T.S., Ell J. Weidman M.C., Sinclair R.M., Landry M.P., Tisdlae W.A. & Strano M.S. 2017. A Nanobionic Light-Emitting Plant. Nano Letters 17 (12): 7951–7961.