Κείμενο: Δέσποινα Γεροντίδη, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Οι τηγανίτες με τα άνθη ψευδακακίας
Τα λουλούδια δεν είναι μόνο για να τα απολαμβάνεις οπτικά και να τα μυρίζεις, αλλά και για να τα τρως. Κάποια μάλιστα είναι θρεπτικότατα, με πολλές βιταμίνες και άκρως ευεργετικά για την υγεία. Τα άνθη της ψευδακακίας (Robinia pseudacacia) τηγανίζονται (αφού πρώτα παναριστούν), όπως ακριβώς οι τηγανίτες, και γίνονται ένα γλυκό, που σερβίρεται με μέλι.
Οι ιδιότητες των ανθέων
Τα άνθη της έχουν αντισπασμωδική δράση και για το λόγο αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Επίσης θεωρούνται αντιφλεγμονώδη για το ισοφαρυγγικό σύστημα, κατάλληλα για την περίοδο της οδοντοφυΐας και με ευεργετική δράση στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Οι απαλυντικές και μαλακτικές ιδιότητες του λουλουδιού της και οι υψηλές συγκεντρώσεις του σε πολυσακχαρίτες χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.bachari.gr/ [Ανάκτηση 19/7/2015]
http://mimithorisson.com/ [Ανάκτηση 19/7/2015]