Κείμενο: Δέσποινα Γεροντίδη, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το πρόβλημα
Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και των αναψυκτικών αποτελούν πραγματική μάστιγα για το περιβάλλον δεδομένου ότι η διάσπασή τους στις χωματερές διαρκεί περισσότερα από 1000 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ακτές τις Αδριατικής η θάλασσα είναι γεμάτη με μικρά κομμάτια πλαστικού, όταν οι μεγάλες χωματερές της Ιταλίας ήταν στην κοιλάδα του Πάδου. Ορισμένες πόλεις με ηγέτη το Σαν Φρανσίσκο έχουν επιλέξει το μέτρο της απαγόρευσης πώλησης πλαστικών μπουκαλιών νερού σε δημόσιους χώρους.
Η λύση
Ένας Ισλανδός φοιτητής, ο Άρι Γιόνσον, παρουσίασε μια καλή λύση στο πρόβλημα: ένα 100% φυσικό, βιοδιασπώμενο και δυνητικά βρώσιμο μπουκάλι νερό από φύκια (στο ορθό “φύκη”). Η καινοτόμος λύση βασίζεται στην ουσία αγάρ, μια φυσική ζελατίνη που αποτελεί εκχύλισμα των λευκών φυκών. Το αγάρ χρησιμοποιείται στα μικροβιολογικά εργαστήρια από τον 19ο αιώνα για τον διαχωρισμό των μορίων μεταξύ τους. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο της ζωικής ζελατίνης στη ζαχαροπλαστική και είναι ασφαλές τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με το μύθο, την ουσία ανακάλυψε στη δεκαετία του 1650 ένας πανδοχέας στην Ιαπωνία που παρατήρησε ότι η σούπα που είχε περισσέψει από το δείπνο μετατράπηκε σε τζελ το πρωί.
Η δημιουργία
Για να δημιουργήσει το μπουκάλι, ο Τζόνσον ανάμειξε κονιορτοποιημένο αγάρ με νερό. Προέκυψε μια ζελατινώδης ουσία την οποία θέρμανε προτού την εγχύσει σε ένα καλούπι. Στη συνεχεία το καλούπι τοποθετήθηκε σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό έως ότου το αγάρ σχημάτισε το μπουκάλι μετά από λίγα λεπτά στην ψύξη. Το μπουκάλια από φύκη διατηρούν το σχήμα τους μέχρι να αδειάσουν και στη συνέχεια διασπώνται φυσικά. Ο Τζόνσον αναφέρει ότι χρήστης μπορεί ακόμα και να μασήσει το μπουκάλι καθώς η γεύση του δεν είναι κακή. Το νερό μέσα στο βιοδιασπώμενο μπουκάλι παραμένει πόσιμο, ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η γεύση φυκιών μπορεί να περάσει στο νερό. Το έργο παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ DesignMarch που πραγματοποιήθηκε στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.econews.gr/ [Πρόσβαση 27/4/2016]
www.icelanddesign.is [Πρόσβαση 27/4/2016]
www.sciencealert.com [Πρόσβαση 27/4/2016]