Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το τοπικό μυστικό
Στην Ικαρία σε αρκετά σπίτια συνδυάζουν τον απήγανο με το τσίπουρο. Την άνοιξη βάζουν ένα κλαδί απήγανο (Ruta graveolens) μέσα σε μπουκάλι με τσίπουρο. Το μπουκάλι μπορεί να μείνει σφραγισμένο για πολύ καιρό, ή μπορεί να ανοιχτεί και το τσίπουρο να καταναλώνεται κανονικά, αρκεί να συμπληρώνεται κάθε φορά το ποτό που καταναλώθηκε. Το άρωμα καθώς και η γεύση του παρασκευάσματος δεν θυμίζει σε τίποτα τη «βαριά» μυρωδιά του φυτού. Ο απήγανος συνεχίζει να μεγαλώνει μέσα στο τσίπουρο και να του δίνει ιδιαίτερο άρωμα.
Το τσίπουρο της Ικαρίας
Η Ικαρία είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου μαζί με τη Σάμο και τη Λήμνο έχει παράδοση στην καλλιέργεια αμπελιών, για το κρασί αλλά και για το τσίπουρο. Το τσίπουρο παρασκευάζεται από την απόσταξη «στέμφυλων» (ή «τσίπουρων») δηλαδή από τα υπολείμματα (τα αποκαλούμενα «ράκη») των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα τους για την παραγωγή μούστου για τη δημιουργία κρασιού. Αυτά μεταφέρονται στο «λακαριό» («ρακαριό» ή καζάνι) και έπειτα από τη διαδικασία της διπλής απόσταξης παρασκευάζεται το προϊόν. Από το οινόπνευμα των σταφυλιών πρώτα παράγεται το «πρωτοτσούκαλο» (που χρησιμοποιείται μόνο για «εντριβές»), ακολουθεί το «καλό» (αυτό που πίνουν) και τέλος παράγονται τα «αποράκια». Σύκα, μαστίχα, κρεμμύδια, μήλα, κυδώνια, σταφίδες, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο και διάφορα άλλα αρωματικά (ανάλογα τη «μυστική συνταγή» κάθε οικογένειας) δίνουν ιδιαίτερη γεύση και αρώματα σε κάθε περίπτωση.
O απήγανος
Το είδος απήγανος συνδέεται περισσότερα με «μαγικά» και «ξόρκια» κατά της μαύρης μαγείας, παρά με τις ιδιότητές του. Θεωρείται ότι είναι ισχυρό εκτρωτικό, καθαρτικό, αναλγητικό (για πονόδοντο και πόνο στο αυτί) κ.π.ά., ενώ χρησιμοποιείται και στην ομοιοπαθητική.
Άρθρα – Πληροφορίες
Κάτοικοι της Ικαρίας