Κείμενο: Γιάννης Ιωάννου, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η τερεβινθιά
Η τερεβινθιά (Pistacia terebinthus) ή κοκορεβυθιά είναι ένα πολύ κοινό είδος κυρίως των παραθαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας. Είναι συγγενικό είδος με τη φιστικιά (Pistacia vera) και με τον σχοίνο-μαστιχόδενδρο (Pistacia lentiscus).
Το τερεβινθέλαιο ή νέφτι
Το τερεβινθέλαιο (turpentine oil) είναι ένα άχρωμο, ελαιώδες, υγρό το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη από την τερεβινθίνη και είναι γνωστό και με την κοινή ονομασία «νέφτι». Το τερεβινθέλαιο αποτελεί μείγμα τερπενίων και αιθέριων ελαίων με χαρακτηριστική οσμή. Είναι αδιάλυτο στο νερό και χρησιμοποιείται ευρέως ως διαλυτικό μέσο, ως συστατικό χρωμάτων και βερνικιών, καθώς και ως πρώτη ύλη στην οργανική σύνθεση. Βρίσκει επίσης ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές και όταν εφαρμόζεται τοπικά προκαλεί θερμότητα. Χρησιμοποιείται στην ιατρική ως αντισηπτικό.
Άρθρα – Πληροφορίες
Bozorgi M., Memariani Z., Mobli M., Surmaghi M.H.S, Shams-Ardekani M.R. & Rahimi R. 2013. Five Pistacia species (P. vera, P. atlantica, P. terebinthus, P. khinjuk, and P. lentiscus): A Review of Their Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology. The Scientific World Journal. Article ID 219815, 33 pages
www.galinos.gr [Ανάκτηση 23/7/2015]
http://www.healthierworld.gr/ [Ανάκτηση 23/7/2015]