Κείμενο: Χρύσα Χρύσου, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Τα είδη
Οι αυτοφυής φλαμουριές (ή και φιλύρες) στην Ελλάδα, ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά είδη: Tilia tomentosa, T. cordata, T. rubra και T. platyphyllos, από τις οποίες η πιο κοινή είναι η Tilia tomentosa. H εποχή άνθισης είναι ο Μάιος-Ιούνιος, και είναι η εποχή που συλλέγονται τα άνθη που χρησιμοποιούνται για το γνωστό ρόφημα “τίλιο” ή “φλαμούρι”.
Η ετυμολογία
Η επιστημονική ονομασία των φλαμουριών είναι “Tilia” που έχει και κοινή ρίζα με το “τίλιο”. Η ονομασία τίλιο, προέρχεται από την αντίστοιχη ιταλική “tiglio”, που προήλθε από το λατινικό “tilia”, η προέλευση του οποίου είναι η αρχαιοελληνική “πτελέα” (φτελιά), που η ετυμολογία της είναι «πλατύ φύλλο». Η φτελιά (επιστημονική ονομασία Ulmus) είναι ένα σχετικά κοινό φυτό (το πιο κοινό είδος είναι το “καραγάτσι”), που συνήθως βρίσκεται σε φυσικούς και ημιφυσικούς φυτοφράκτες. Η λέξη “φλαμούρι” προέρχεται από το μεσαιωνικό “φλαμούριον”, υποκοριστικό του “φλάμουρον”, που πρόκειται για το δέντρο φιλύρα, το ξύλο του και το αφέψημα του.
Άρθρα – Πληροφορίες
Αθανασιάδης ΗΡ. Ν. 1986. Δασική Βοτανική Μέρος ΙΙ. Δέντρα και Θάμνοι των Δασών της Ελλάδος. Θεσσαλονίκη. Εκδ. Γιαχούδη-Γιαπούλη.
Βασμανώλη Β. 2001. Οι αντιδάνειες λέξεις στη Ν. Ελληνική. Διδακτορική Διατριβή. Αθήνα
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.