Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η προέλευση
Κατ’ αρχήν τι σημαίνει «ατσιβούρτσι» ή «αρτσιμπούρτσι» είναι μεγάλη ιστορία, που ανάγεται στη βυζαντινή εποχή και έχει να κάνει με μια νηστεία των Αρμενίων Χριστιανών. Το αρτζιβούριον είναι η εξελληνισμένη ονομασία της αυστηρής νηστείας που τηρούν οι Αρμένιοι κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, ενώ οι ορθόδοξοι δεν νήστευαν (αυτή) την Τετάρτη και την Παρασκευή. Έτσι οι Βυζαντινοί θεωρούσαν ότι ήταν προϊόν παραλογισμού.
Πως κατέληξε
Έτσι, από αυτόν τον παραλογισμό που θεωρούσαν οι Βυζαντινοί, κατέληξε στα νεότερα χρόνια να σημαίνει «το ακατανόητο, το χωρίς συνοχή». Το άρτσι-μπούτζι και λουλάς.
Από πού προέρχεται
Αυτή τη λέξη (αρτσιμπούρτσι) διάλεξαν οι παλιοί Πηλιορείτες για να ονομάσουν τα μανιτάρια του γένους Μορχέλα (Morchella). Ταιριαστό όνομα για ένα μανιτάρι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς είναι πρώιμα ανοιξιάτικο (Μάρτιο έως Μάιο), με μορφή κωνική και κυψελωτή, κούφιο εσωτερικά με ένα υπέροχο άρωμα. Είναι από τα πιο ακριβά επίγεια μανιτάρια. Η ιδιαιτερότητά του: ωμό είναι δηλητηριώδες, μαγειρεμένο είναι υπέροχο. Οι Γάλλοι gourmet έχουν αληθινό πάθος για τις Morilles τους (η γαλλική ονομασία).
Άρθρα – Πληροφορίες
www.pneuma.gr [Ανάκτηση 13/3/2016]
datacomm.gr [Ανάκτηση 13/3/2016]
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=990 [Ανάκτηση 13/3/2016]