Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Οι μαργαρίτες
Οι μαργαρίτες είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη που παρατηρούνται και ανήκουν σε πολλά διαφορετικά γένη φυτών (Anthemis, Aster, Bellis κλπ.) που ανήκουν στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae, Compositae). Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από εκατό είδη και υποείδη φυτών που αποκαλούνται μαργαρίτες.
Η φωτογραφία που έγινε viral
Oι μαργαρίτες είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα φυτά και για αυτό έχουν φωτογραφηθεί και κυκλοφορούν αμέτρητες φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Μια τέτοια φωτογραφία λοιπόν είναι διαθέσιμη στο Wikimedia Commons και διαδόθηκε στο ίντερνετ με πολλά εκατομμύρια προβολές. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μαργαρίτας, που ανήκει στο γένος Aster, είναι το χρώμα της, καθώς τα μεγάλα γλωσσόμορφα άνθη (αυτά που βρίσκονται περιμετρικά) είναι μωβ, ενώ τα επιδίσκια άνθη (αυτά που βρίσκονται στο κέντρο) είναι κίτρινα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2004, στη Χάγη και πιο συγκεκριμένα, στο Πάρκο Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, αλλά από τις 29 Ιουνίου του 2020 καταγράφει μια ξαφνική και συνεχής αύξηση των διαδικτυακών επισκέψεων. Μόνο τον Ιανουάριο του 2021 είχε 90 εκατ. επισκέψεις.
Το μυστήριο
Το Ίδρυμα Wikimedia αποφάσισε να κάνει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως αναφέρε στο twitter του “The Independent” o Κρις Άλμπον, διευθυντής μηχανικής μάθησης στο Wikimedia Commons, «το 20% όλων των αιτημάτων σε ένα από τα κέντρα δεδομένων μας είναι για αυτήν την εικόνα ενός λουλουδιού. Κανείς δεν ξέρει γιατί». Μάλιστα από το ίδρυμα Wikimedia λαμβάνονται ημερησίως 90 εκατ. αιτήματα, τα οποία προέρχονταν από την Ινδία. Πολλοί Ινδοί συμμετείχαν στην έρευνα και διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν καθόλου τη φωτογραφία και τελικά φαίνεται ότι μια εφαρμογή παίρνει την εικόνα από το Wikimedia Commons (και κάνει τόσα αιτήματα όσοι και οι χρήστες), χωρίς όμως να την εμφανίζει στους χρήστες. Μάλιστα τα στοιχεία έδειξαν ότι μία από τις εναλλακτικές εφαρμογές του TikTok είχε ακούσια συνδεθεί (hot-linκed, δηλ. απευθείας σύνδεση του περιεχόμενου μιας ιστοσελίδας από μια άλλη ιστοσελίδα) με την επίμαχη φωτογραφία.
Άρθρα – Πληροφορίες
https://www.independent.co.uk/ [Ανάκτηση 19/2/2021]
https://twitter.com/chrisalbon/ [Ανάκτηση 19/2/2021]