Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Η αγκινάρα (Cynara scolymus) είναι ένα από τα ευρέως καλλιεργούμενα είδη της Μεσογείου, όπως και στη νότια, κυρίως, Ελλάδα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η αγκινάρα περιέχει βιταμίνες Α, B, C, ασβέστιο και φώσφορο. Τα φύλλα είναι στυπτικά και τονωτικά. Η δραστική ουσία, η κινναρίνη, είναι τοξική και ερεθίζει το στομάχι προκαλώντας εμετούς, κολικούς κ.ά. Τα συστατικά της είναι χολαγωγά, διουρητικά, ενώ έχουν και την εξαιρετική ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Επίσης, χρησιμοποιείται κατά της αρτηριοσκλήρωσης, της ανεπάρκειας του συκωτιού, της οξείας και της χρόνιας νεφρίτιδας, των κνησμών του δέρματος και της ουρτικάριας. Επιπλέον, γίνεται η χρήση της ως τονωτική, κατά των πυρετών, της υδρωπικίας, των ρευματισμών, του ίκτερου και της πέτρας των νεφρών, θεραπεύει την ατονία του στομαχιού, τις δυσπεψίες και της χρόνιες γαστρίτιδες. Ακόμη, παλαιότερα τις ρίζες σε αφέψημα τις χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό και ορεκτικό φάρμακο στα Επτάνησα. Το ίδιο αφέψημα το χρησιμοποιούσαν στη Θεσσαλία κατά της υδρωπικίας, του ίκτερου και του πυρετού. Σήμερα, χρησιμοποιούν ως φάρμακο το εκχύλισμα φρέσκων φύλλων αγκινάρας που εξαφανίζεται η συμφόρηση του ήπατος, η διόγκωσή του μειώνεται και οι πόνοι σταματούν. Τέλος, γιατροί, κυρίως λαρυγγολόγοι χρησιμοποιούν την αγκινάρα κατά της αμυγδαλίτιδας και για εσωτερική χρήση δίνεται το αφέψημα της από ρίζες, φύλλα και κοτσάνια.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
https://www.mygardenlife.com/ [Ανάκτηση 29/1/2021]