Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Το νεροκάλαμο (Angelica sylvestris) εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε υγρότοπους. Εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, και μέχρι τον 20ο αιώνα χρησιμοποιούταν σαν λαχανικό.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Από το νεροκάλαμο το ρίζωμα του είναι αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο. Είναι κυρίως χωνευτικό, αντιφυσητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό και έχει ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, διουρητικές και γενικότερα τονωτικές. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και ανακουφίζει από τους πόνους της. Αποτελεί καθαρτικό των αερίων, διεγερτικό, τονωτικό της πέψης και της κυκλοφορίας του αίματος, χρησιμοποιείται ως καρδιοτονωτικό και δρα ευεργετικά στα μάτια. Σε εξωτερική χρήση, το χρησιμοποιούν σε μορφή πομάδας για καταπραϋντικές εντριβές σε περιπτώσεις ρευματισμού, αρθρίτιδας και παθήσεων του δέρματος. Τα φύλλα όταν είναι φρέσκα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μωλώπων. Σε εσωτερική χρήση δίνεται με αφέψημα κατά της ξινίλας του στομαχιού, της δυσπεψίας, του βήχα, σε περιπτώσεις ανορεξίας, στομαχικού έλκους, ενώ συντελεί και στην απόχρεμψη. Χρησιμοποιείται επίσης, κατά του πλευρίτη, καθαρίζει τα ούρα, ενώ δρα ευεργετικά και στον χρόνιο πνευμονικό κατάρρου. Τέλος, δίνεται κατά των κολικών, του κρυολογήματος, του πυρετού, των δηλητηριάσεων και της αναιμίας.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.