Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Το «Χελιδόνιον» (Chelidonium majus) είναι είδος με εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη. H παρουσία του, στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ κοινή και για αυτό είναι ένα σχετικά άγνωστο είδος. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις παραρούνες (Papaveraceae). Χαρακτηριστικό του είδους είναι η έκκριση υγρού που έχει πορτοκαλί χρώμα (που μοιάζει ακόμα και με το χρώμα της σκουριάς), μετά από οποιανδήποτε τραυματισμό του.
Η ονομασία του
Η ονομασία του γένους «Chelidonium» δόθηκε από τον Λινναίο το 1753. Προέρχεται από το λατινικό «celidonia» ή «cheldonia» που προέρχεται με τη σειρά του από την αρχαία ελληνική λέξη «χελιδόνιον» ή «χελιδών», που δεν διαφέρει από το σύγχρονο «χελιδόνι». Για αυτό το λόγο σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι χελιδονόχορτο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, το φυτό ανθίζει με την άφιξη των χελιδονιών και απανθίζει όταν αυτά φεύγουν. Κατά άλλους θεωρείται πως το όνομα του το πήρε από το λατινικό «coeli donum» το οποίο σημαίνει «θεϊκό δώρο» λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Hanzlik P.J. 1920. The pharmacology of chelidonin, a neglected alkaloid of chelidonium, or tetterwort. Journal of the American Medical Association, 75 (20): 1324–1325.
Oxford English Dictionary, https://public.oed.com/ [Πρόσβαση 21/1/2021]
https://www.biodiversitylibrary.org/ [Πρόσβαση 21/1/2021]