Κείμενο: Θανάσης Πανογεώργος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η καύση του ξύλου
Το ξύλο ανάλογα με το είδος του δέντρου ή με το είδος της καύση μπορεί να δώσει από στάχτη μέχρι και σκόνη. Για την παραγωγή του κάρβουνου (και κυρίως του καλού κάρβουνου πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων, ενώ φυσικά η καύση πρέπει να είναι ατελής, ώστε να παραχθεί κάρβουνο. Δηλαδή η καύση ελέγχεται και γίνεται με περιορισμένη ποσότητα οξυγόνου.
Τα κατάλληλα είδη για κάρβουνο
Όλα τα είδη ξύλου δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν “καλό” κάρβουνο. Τα είδη που δημιουργούν το καλύτερο κάρβουνο, είναι τα ίδια είδη που είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά σε σόμπες και σε τζάκια. Είναι συνήθως δέντρα, των οποίων ο κορμός μεγαλώνει αρκετά αργά. Στην Ελλάδα, αυτά που είναι τα καλύτερα, είναι η ελιά (Olea europaea), το πουρνάρι (Quercus coccifera) και οι δρυς (Quercus sp.). Υπάρχουν και είδη που επίσης μπορεί να κάνουν καλό κάρβουνο, αλλά περιέχουν ρητίνες, οι οποίες μπορεί να δώσουν ιδιαίτερα αρώματα στα φαγητά ή στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί αυτά να είναι και επικίνδυνα για την υγεία.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.ftiaxno.gr/ [Ανάκτηση 25/8/2015]
Πρώην στέλεχος ξυλοβιομηχανίας