Το είδος
Η κουμαριά (Arbutus unedo) είναι ένα από τα κοινά «άγρια» φρούτα της Ελληνικής υπαίθρου. Άλλες κοινές ονομασίες είναι λαγομηλιά, κουραμιά και καρομηλιά. Οι καρποί της, τα κούμαρα, είναι σφαιρικά με τραχεία επιφάνεια και χρώμα κίτρινο όταν είναι άγουροι και έντονο κόκκινο όταν ωριμάσουν.
Τα κούμαρα
Τα κούμαρα τρώγονται, και έχουν πολύ ευχάριστη γεύση – δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά ονομάζεται strawberry tree (φραουλόδεντρο). Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τα κούμαρα τρώγονται μόνο όταν είναι ώριμα, δηλαδή κόκκινα και λίγο μαλακά (και όχι όταν είναι ανώριμα ή υπερ-ώριμα). Ανώριμα μπορεί να προκαλέσουν τάση για εμετό, ενώ τα υπερώριμα μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Η υπερκατανάλωση κούμαρων μπορεί να προκαλέσει μέθη, καθώς ζυμώνονται γρήγορα, ακόμα και μέσα στο στομάχι.
Χρήση των κούμαρων
Τα κούμαρα χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή ποτών και οινοπνεύματος. Από κούμαρα φτιάχνεται ρακί ενώ σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρασκευάζουν κρασί, κονιάκ (στην Πορτογαλία κάνουν ισχυρό κονιάκ με το όνομα medronho) και ένα ηδύποτο γνωστό ως κουμαρόκρεμα (crème d’ arbouse), που διευκολύνει την πέψη. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως και άλλα φρούτα για να δώσουν γεύση σε κέικ, μπισκότα κ.ά.
Φαρμακευτικές ιδιότητες κούμαρων
Η κουμαριά είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, (σηπτικές και διουρητικές). Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για την αντιμετώπιση της θρομβοφλεβίτιδας. Πριν από 60 χρόνια απομονώθηκαν από τα κούμαρα οι πρώτες κουμαρίνες, τα σημερινά αντιπηκτικά που δίνονται σε θρομβώσεις. Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία. Η ρακί που φτιάχνεται στην περιοχή του Πλαταμώνα ανακατεμένη με ζάχαρη και κανέλα, χρησιμοποιείται στη γρίπη ως ρόφημα ή σε εντριβή και ανακουφίζει από τον πυρετό.
Φαρμακευτικές ιδιότητες φύλλων κουμαριάς
Τα φύλλα της κουμαριάς έχουν αντισηπτικές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες. Αφέψημα από φύλλα κουμαριάς (γίνεται με 2 γραμμάρια φύλλου και 100 ml νερού) χρησιμοποιείται σε φλεγμονές και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσούρηση κ.α).
Άρθρα – Πληροφορίες
Γκόλιου Ρ. (επιμ.) 2011. 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.
http://www.newsitamea.gr/ [Ανάκτηση 20/08/2015]
www.healthyliving.gr [Ανάκτηση 20/08/2015]
www.psinthos.net [Ανάκτηση 20/08/2015]
Κείμενο
Λάζαρος Καρασαββίδης, Δασοπόνος