Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Οι ελιές
Στο χωριό Στρογγυλή Κέρκυρας έχουν εντοπιστεί τρία αιωνόβια ελαιόδεντρα. Υπολογίζεται ότι είναι 1120 έτη 952 έτη και 735 ετών με απόκλιση ± 80 χρόνια, που σημαίνει ότι τα δέντρα θα μπορούσαν ακόμη και να είναι 80 χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας. Η στηθιαία περίμετρός τους είναι αντίστοιχα 10,97, 9,28 και 7,11 μέτρα αντίστοιχα και η διάμετρός τους 3,5, 3 και 2,3 μέτρα αντίστοιχα.
Η παράδοση
Σύμφωνα με την παράδοση οι τρεις αυτές υπεραιωνόβιες ελιές (Olea europaea) ήταν κάποτε τρεις πολύ αγαπημένες και δεμένες μεταξύ τους αδελφές. Η Αρετή η μεγαλύτερη, η Ευδοκία και η Ανθή η μικρότερη, οι οποίες ζούσαν σε μια πολύ ωραία τοποθεσία, στις χαμηλές πλαγιές του βουνού της Παναγίας στο Πανοχώρι της Στρογγυλής. Δίπλα στο σπίτι τους στεκόταν ένας τεράστιος πλάτανος και ένα πολύ παλιό βαθύ πηγάδι με πέτρινο θόλο, η μεταγενέστερη σαν όνομα Καναβιά, έτσι όπως την ονόμασαν αργότερα οι Πανοχωρίτες. Εκεί μεγάλωναν αγαπημένα και ευτυχισμένα πάντα μαζί κάθε μέρα, κάθε γιορτή του χωριού. Δεν ήθελαν ποτέ να χωρίσουν άλλα και ποτέ να μην αποχωριστούν αυτή τη μοναδική σε ομορφιά γη τους. Για να εκπληρωθεί ο πόθος της, η Αρετή προσευχήθηκε στον θεό να γίνει αθάνατη, έτσι που να είναι πάντα εκεί στον ίδιο τόπο που τόσο αγάπησε και συνδέθηκε βαθειά. Η ευχή της όμως ερχόταν σε αντίθεση με τους φυσικούς νόμους, άλλα ο θεός της έδωσε μια λύση. Για να πραγματοποιηθεί η ευχή της θα έπρεπε να μεταμορφωθεί σε ελιά. Έτσι και έγινε, μόνο που όταν μεταμορφώθηκε σε ελιά και εξαφανίστηκε από τις αδελφές της, αυτές γύριζαν βουνά και πεδιάδες ψάχνοντας να τη βρουν. Μετά από μεγάλη περιπλάνηση έχασαν κάθε ελπίδα, για αυτό προσευχήθηκαν στον θεό να τις βοηθήσει να τη βρουν. Ο θεός μετά από χρόνια, αποκάλυψε σε αυτές ότι την είχε μεταμορφώσει σε ελιά και τους είπε ότι αν ήθελαν να την ανταμώσουν, θα έπρεπε και εκείνες να μεταμορφωθούν σε ελιές, όπως και έγινε. Μόνο που η Ανθή και η Ευδοκία προτίμησαν να φυτρώνουν μαζί στο Πανοχώρι της νιότης τους, δίπλα στα «Αλώνια». Η Αρετή προτίμησε τον κάμπο και το ίσωμα ίσως για χάρη της αγάπης της για ένα νέο που είχε ερωτευτεί και που είχε γνωρίσει κάποτε στο ίδιο σημείο. Ο θρύλος λέει ότι ο Θεός τις χάρισε και μια επιπλέον ευκαιρία: να συναντώνται με ανθρώπινη μορφή, κάθε 21 του Δεκέμβρη, τα μεσάνυχτα, στη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Πολλοί χωριανοί όμως τις ταύτιζαν με «στρίγκλες», καθώς κάποιοι τις έβλεπαν και τρόμαζαν.
Εντοπισμός και προστασία
Τα δέντρα εντοπίστηκαν από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, τη βιολόγο κ. Ελένη Λουκά και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας (Institute of Forest Botany and Forest Zoology – Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden) με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας η διάμετρος των κορμών των δέντρων αυτών και τα ύψη τους ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα εντυπωσιακά και παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία με τα παλαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τρία ελαιόδεντρα στην περιοχή Στρογγυλής της Κέρκυρας, συγκαταλέγονται με τεκμηριωμένα αποτελέσματα ανάμεσα στα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο.
Άρθρα – Πληροφορίες
Ράμμος Χ. 2017. Μνημειακά δέντρα στην Ελλάδα. Πτυχιακή Διατριβή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Κονοφάου Ε. 2019. Ελαιόδεντρο έντεκα αιώνων στη Στρογγυλή Κέρκυρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://enosieptanision.gr/ [Ανάκτηση 6/3/2017]
http://www.corfupress.com/ [Ανάκτηση 6/3/2017]