Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ο Πλάτανος
Ο «Μέγας Πλάτανος» ή αλλιώς «Γεροπλάτανος» βρίσκεται στο μεγάλο πλατανόδασος, που εκτείνεται κατά μήκος των όχθων του ποταμού Κηρέα (γνωστός και ως πλάτανος Προκοπίου). Ο γεροπλάτανος βρίσκεται στη θέση «Παρασκευόρεμα», μεταξύ του ποταμού και της οδού Προκοπίου-Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια (σε υψόμετρο 48 μέτρα). Το ύψος του δένδρου φτάνει τα 30 μέτρα. Η περίμετρος του είναι 18 μέτρα και η διάμετρος κορμού 6 μέτρα, ενώ η έκταση της σκιάς του έφτανε τα 2,5 στρέμματα, καθώς τα τελευταία χρόνια, αρκετά κλαδιά έσπασαν. Η ηλικία του πλατανιού υπολογίζεται ότι είναι γύρω στα 500-600 έτη (2300).
Τα προβλήματα
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κορμός του δέντρου έχει μπαζωθεί κατά, τουλάχιστον, 2 μέτρα από φερτές ύλες παρακείμενου μεταλλείου. Το πλατάνι μπορεί να θεωρηθεί, σε διαστάσεις, ως ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πολλά από τα κλαδιά του και σημαντικό τμήμα του κορμού του.
Οι θρύλοι
Τον πλάτανο ακολουθούν πολλοί μύθοι και δοξασίες. Σύμφωνα με έναν μύθο όποιος κοιμηθεί μέσα στην κοιλότητα του κορμού του, η οποία άλλωστε έχει εμβαδόν δωματίου, θα αρρωστήσει, η γενικά θα πάθει κάτι άσχημο, καθώς θα βγουν τα ξωτικά να τον μαγέψουν. Αν κάποιος βρεθεί τα μεσάνυχτα κάτω από το δέντρο, ακούει φωνές, όργανα, βιολιά και κλαρίνα και βλέπει νεράιδες και δαιμόνια να διαβαίνουν χορεύοντας, στις όχθες του ποταμού. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, λέγεται, πως τα μεσάνυχτα ακριβώς, κάτω από τον πλάτανο βγαίνουν δύο μεγάλα κριάρια και για αρκετή ώρα παλεύουν μεταξύ τους και, καθώς κουτουλούν, ακούγεται ένας υπόκωφος θόρυβος.
Άρθρα – Πληροφορίες
Ράμμος Χ. 2017. Μνημειακά δέντρα στην Ελλάδα. Πτυχιακή Διατριβή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ