Κείμενο: Αδαμαντία Βλάχου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Βοτανικοί κήποι
Σε όλο τον κόσμο και σχεδόν κάθε χώρα έχει βοτανικούς κήπους. Οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν είχαν ως σκοπό τον καλλωπισμό εξωτερικών χώρων και ήταν περισσότερο «πάρκα» παρά «κήποι». Σήμερα ένας βοτανικός κήπος έχει σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια ειδών για τη διατήρησή τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια γίνονται και πολλοί θεματικοί κήποι με σκοπό τη διατήρηση συγκεκριμένων κατηγοριών φυτών (πχ. για φαρμακευτικά είδη).
Ιστορία των κήπων στη Ρώμη
Η Ρώμη έχει μακρά παράδοση σε Βοτανικούς Κήπους. Μετά τους κήπους στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρώμη η τέχνη των κήπων γνώρισε καινούρια ακμή. Εκτός από τους δημόσιους αναπτύσσονται και οι ιδιωτικοί καθώς και πάρκα. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς ήταν οι κήποι στα σπίτια του Λούκουλου, του Μαικήνα κλπ. Ο «βοτανικός κήπος» στο Παλατίνο – σήμερα μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους – λέγεται πως είχε φυτά από όλες τις χώρες της αυτοκρατορίας και πολλά εξωτικά που θαύμαζαν οι Ρωμαιοι. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ότι απέμεινε από τους κήπους Φαρνέζε, όπου στα μέσα του 16ου αιώνα υπήρχε ο πιο σπουδαίος βοτανικός κήπος της Ευρώπης με χώρους διασκέδασης.
Ο μεγάλος βοτανικός κήπος
Το 1660 ο Πάπας Αλέξανδρος VII έδωσε στο πανεπιστήμιο Sapienza μια περιοχή πίσω από το σιντριβάνι Paolina στο λόφο Gianicolo για να δημιουργήσει το Βοτανικό κήπο που θα ελέγχεται από τον Πάπα. Στη συνέχεια, το 1820, ο βοτανικός κήπος μεταφέρθηκε στον κήπο του Salviati Palace στο δρόμο Lungara όπου οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την καλλιέργεια φυτών. Στην πραγματικότητα ο βοτανικός κήπος Orto Botanico dell’Università di Roma «La Sapienza» ολοκληρώθηκε αρχικά το 1883 και εκτείνεται σε 120 στρέμματα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Σεπτιμίου Σεβήρου στις πλαγιές του λόφους Janiculum. Χαρακτηρίζεται από ιστορικές βρύσες και κτίρια, και πολλά σπάνια και απειλούμενα φυτά που καλλιεργούνται και στα Μνημειακά ιστορικά θερμοκήπια. Υπάρχουν επίσης πολλές σημαντικές συλλογές φυτών και μνημειώδη δέντρα. Σήμερα ο κήπος περιέχει περισσότερα από 3.000 είδη με πολύ ενδιαφέροντα τον Ιαπωνικό κήπο, την πλαγιά με τα Μπαμπού και μεγάλη συλλογή με φαρμακευτικά φυτά.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://biokipos.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 30/7/2017]
www.taxidologio.gr/ [Ανάκτηση 30/7/2017]