Κείμενο: Νίκη Συργκάνη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η νέα ανάγκη
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη η σημασία για την κάλυψη του “τσιμέντου” από φυτικά είδη. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η άμβλυνση των ακραίων θερμοκρασιών (ειδικά το καλοκαίρι) και επομένως μικρότερη ενεργειακή σπατάλη. Με την κατάλληλη κατασκευή (πχ. με πέργκολες) μπορεί να αποφευχθούν και πιθανές ζημιές σε περιοχές με μεγάλη υγρασία.
«Επένδυση» τοίχων
Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για την επένδυση τοίχων με φυτά. Ένας από αυτούς είναι η χρήση αναρριχόμενων φυτών. Προϋπόθεση για αυτό είναι υπάρχει αρκετό χώμα, είτε στο έδαφος είτε σε δοχεία. Στους σκιερούς τοίχους, όπου μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα υγρασίας, μπορούν να φυτευτούν φυλλοβόλα είδη, που το χειμώνα αφήνουν τον τοίχο εκτεθειμένο στην ακτινοβολία. Άλλος τρόπος είναι η διαμόρφωση υποδοχών στους τοίχους, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή για τη φύτευση πρακτική. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται ανοίγματα (ζαρντινιέρες) σε διάφορα σημεία του τοίχου, εγκαθίσταται σύστημα αυτόματου ποτίσματος και, στη συνέχεια, τοποθετείται το χώμα και τα φυτά. Άλλος ένας τρόπος είναι η χρήση ειδικών γλαστρών. Πρόκειται για γλάστρες που τοποθετούνται η μια πάνω στην άλλη, δημιουργώντας ένα πύργο. Σε αυτό το σύστημα, τοποθετείται χώμα και στη συνέχεια γίνεται η φύτευση. Οι γλάστρες μπορεί να ποτίζονται αυτόματα και προσφέρονται για τη δημιουργία διαφόρων φυτικών συνθέσεων, αφού συνήθως έχουν αρκετά επίπεδα.
Πλεονεκτήματα των κάθετων κήπων
Καλύπτοντας την επιφάνεια του τοίχου με φυτά υπάρχουν οφέλη τόσο για το σπίτι όσο και για το ευρύτερο περιβάλλον. Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, επειδή τα φυτά συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη. Τα φυλλώματα απορροφούν τους ήχους, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης. Μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτηρίου. Προστατεύεται το ίδιο το κτήριο από τη φθορά του χρόνου και αισθητικά είναι πολύ καλύτερο, καθώς απορροφάει ποσότητα βροχής με αποτέλεσμα να γίνεται σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων και μειώνονται οι πλημύρες.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://kikitriantafylli.wordpress.com/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.vita.gr/html/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.qualitynet.gr/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.tanea.gr/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.gardenart.biz/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.eurocharity.eu/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://socialissuesmanagement.blogspot.com/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.sigmalive.com/ [Ανάκτηση 10/2011]
http://www.verticalgardenpatrickblanc.com [Ανάκτηση 10/2011]
http://earthhourhellas.wordpress.com/ [Ανάκτηση 10/2011]