Κείμενο: Θανάσης Πανογεώργος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Τα λιβάδια
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λιβαδιών βάση των κυρίαρχων ειδών αλλά και του γεωλογικού υποστρώματος. Χαρακτηριστικά είναι τα φρυγανολίβαδα, τα ποολίβαδα, τα λιβάδια σε βραχώδεις πλαγιές, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα, λιβάδια σε αμμοθίνες κ.ά.
Λιβάδια σε αμμοθίνες λιμνών
Οι ακτές μιας λίμνης, της Μεγάλης Πρέσπας, όπως και η νησίδα Σλόγι στη Μικρή Πρέσπα είναι από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, για τη βλάστησή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι μοναδικές περιοχές στην Ελλάδα που σχηματίζονται αμμοθίνες (χαμηλοί ή υψηλοί λόφοι που σχηματίζονται από άμμο) σε λίμνες. Τα ξηρά λιβάδια των ακτών αποτελούν τύπο οικοτόπου προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με την Οδηγία ΕΟΚ/92/43. Αυτός ο τύπος οικοτόπου (κωδ. 6260 – Pannonic sand steppes), διακρίθηκε μόλις το 2009 και δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Πρέσπα, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής του.
Η χλωρίδα τους
Τα λιβάδια αυτά έχουν μεγάλη ποικιλότητα σε κοινά και ετήσια φυτικά είδη (Cruciata pedemontana, Draba muralis, Medicago minima, Papaver rhoeas κ.ά.), όπως και σε ιδιαίτερα μεγάλη κάλυψη του σπαθόχορτου (Hypericum perforatum). Εκτός όμως από αυτά τα είδη απαντώνται και μερικά σπάνια είδη, όπως τα Silene frivaldszkyana και το σπάνιο Erysimum microstylum, που είναι Βαλκανικά ενδημικά (απαντώνται μόνο στα Βαλκάνια και πουθενά αλλού στον κόσμο).
Άρθρα – Πληροφορίες
Fotiadis G., Vrahnakis M., Kazoglou Y. & Tsiripidis I. 2014. Dry grassland types in the Prespa National Park (NW Greece), including the southern-most occurrence of the priority habitat type “Pannonic sand steppes” (code 6260). Hacquetia 13/1: 171-189.
www.spp.gr [Ανάκτηση 20/8/2015]