Κείμενο: Παναγιώτης Βλάχος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποιος ήταν ο Τζένγκις Χαν
Το μυστικό της επιτυχίας του Τζένγκις Χαν (που έφτασε την αυτοκρατορία της Μογγολίας από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη) παραμένει για πολλούς πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Τζένγκις Χαν είχε έναν πολυπληθή στρατό ο οποίος ζούσε νομαδικά και δεν ενδιαφερόταν για κατακτήσεις, αλλά για λεηλασίες, ενώ άλλοι προσθέτουν πως ο Μογγόλος ηγέτης αποτελούσε για τα δεδομένα της εποχής του μια στρατιωτική ιδιοφυΐα.
Η έρευνα
Όλες αυτές τις εκτιμήσεις, έρχεται να ανατρέψει ομάδα επιστημόνων του Columbia, η οποία σε μελέτες της στη Σιβηρία και στην Κεντρική Ασία υποστηρίζει ότι οι ορδές των Μογγόλων ευνοήθηκαν κυρίως από την κλιματική αλλαγή εκείνης της περιόδου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα εκτεταμένο θερμό κλίμα το οποίο τους επέτρεψε να συνεχίσουν την επέλαση τους και να μην ανακοπεί λόγω του σκληρού χειμώνας της Σιβηρίας.
Πως τα κατάφερε
Συγκεκριμένα, επιστήμονες μελέτησαν αρχαία δέντρα στη Σιβηρία και διαπίστωσαν ότι η άνοδος του Τζένγκις Χαν συνέπεσε με την κλιματική αλλαγή, η οποία έφερε καλοκαιρία και συχνές βροχοπτώσεις. Το χρονικό διάστημα 1210-1225 μ.Χ. ο καιρός στην κεντρική Ασία ήταν ασυνήθιστα καλός (με ζέστη και υγρασία) που ευνόησε στη δημιουργία της πιο εκτεταμένης χερσαίας αυτοκρατορίας που υπήρχε ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν τα βοσκοτόπια της περιοχής να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση της παραγωγής, κάτι που βοήθησε σε ότι αφορά την αύξηση στα άλογα και στις καμήλες που χρησιμοποιούσαν οι Μογγόλοι, για μετακίνηση αλλά και κρέας. «Ο καλός καιρός μπορεί να προμήθευσε τους Μογγόλους με τα άλογα που χρειάζονταν. Πριν τα κάρβουνα, το γρασίδι και η εξυπνάδα έδιναν στους Μογγόλους καύσιμη ύλη», λέει ο δρ. Πέντερσον, επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος αναφέρει πως πολλοί από τους απογόνους του Τζένγκις Χαν συνεχίζουν να ζουν με τον ίδιο τρόπο.
Άρθρα – Πληροφορίες
Venton D. 2014. Inner Workings: Story of an empire encased in tree rings. PNAS 111(46), 16229.
Pederson N., Hessl A.E., Baatarbileg N., Anchukaitis K.J. & Di Cosmo N. 2014. Pluvials, droughts, the Mongol Empire, and modern Mongolia. Proc Natl Acad Sci USA 111(12):4375–4379.
http://www.earth.columbia.edu/ [Ανάκτηση 15/6/2015]