Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η δημιουργία του
Η δημιουργία του απολιθωμένου δάσους της Λήμνου συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, όπου υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια πριν περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια. Έτσι σε περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας εκσφενδονίζονταν από τον κρατήρα του ηφαιστείου λάβες, πυροκλαστικά υλικά, ηφαιστειακή στάχτη, η οποία κάλυψε την πλούσια υποτροπική βλάστηση της περιοχής. Αυτό το απολιθωμένο δάσος συνδέεται άμεσα με το γνωστό απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.
Βλάστηση
Η βλάστηση που επικρατούσε την εποχή που καλύφθηκε με τα υλικά του ηφαιστείου ήταν υποτροπική. Στο δάσος αυτό υπήρχαν δέντρα που σήμερα έχουν εξαφανιστεί ή υπάρχουν μόνο στην Αμερική, όπως τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο τα Sequoia sempervirens και Sequoiadendron giganteum. Άλλα είδη ήταν φοίνικες και πεύκα.
Περιοχές με τα απολιθώματα
Το μεγαλύτερο τμήμα του απολιθωμένου δάσους βρίσκεται στο Μούδρο και στην ευρύτερη ανατολική Λήμνο, καθώς και στην περιοχή του Φακού. Σημαντικά φυτικά απολιθώματα βρέθηκαν στο χωριό Βάρος και στην περιοχή των Θέρμων, στη Μάντρα Κατραμάδου.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.limnosgreece.gr/ [Ανάκτηση 21/7/2015]
http://www.emprosnet.gr/ [Ανάκτηση 21/7/2015]