Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Οι πόλοι της γης
Οι πόλοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι «παγωμένοι». Παρόλα αυτά, η εικόνα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς. Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα πριν από σχεδόν 90 εκατομμύρια έτη (στα μέσα της κρητιδικής περιόδου), οι πυκνές συγκεντρώσεις του CO₂, θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση θερμοκρασιών, την τήξη των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και περίπου 170 μ.
Η έρευνα
Σε μια αποστολή που πραγματοποιήθηκε στο RV Polarstern, στη θάλασσα Amundsen, οι ερευνητές, πραγματοποίησαν διάνοιξη κάτω από τον πυθμένα της Δυτικής Ανταρκτικής, περίπου 900 χλμ από το Νότιο Πόλο. Τα στοιχεία τα οποία συνέλεξαν, ήταν πως σε βάθος περίπου 30 μέτρων και υπήρχαν διαφορετικά ιζήματα συγκριτικά με αυτά της επιφάνειας. Σύμφωνα με τον Γερμανό γεωλόγο Johann Klages, αυτό που τους τράβηξε την προσοχή ήταν το «ασυνήθιστο» χρώμα των στρωμάτων των ιζημάτων. Μέσω της αξονικής τομογραφίας που πραγματοποίησαν, παρατηρήθηκε ένα περίπλοκο δίκτυο απολιθωμένων φυτικών ριζών και μέσω μικροσκοπικών αναλύσεων γύρης, σπορίων κα σπερμάτων αποδεικνυόταν η ύπαρξη αρχαίου τροπικού δάσους στην ευρύτερη περιοχή και εκείνη την περίοδο.
Το τροπικό δάσος της Ανταρκτικής
Σύμφωνα με τον παλαιοοικολόγο Ulrich Salzmann, τα παράλια της Ανταρκτικής φαίνεται να αποτελούνταν από πυκνό εύκρατο, βαλτώδες δάσος (σαν τα σημερινά δάση της Νέας Ζηλανδίας). Το ερώτημα είναι, το πώς θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ένα τροπικό δάσος χωρίς φως, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών σκοταδιού το χειμώνα, που θα επικρατούσε σε έναν πόλο. Την απάντηση δίνει η ανακατασκευή του κλίματος που πραγματοποίησαν, σύμφωνα με βιολογικά και γεωχημικά δεδομένα από τα εδαφικά δείγματα που συνέλεξαν. Αποδεικνύεται πως το ατμοσφαιρικό CO₂ εκείνη της περίοδο ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάνει τους 20°C το νερό σε ποτάμια και βάλτους.
Η σχέση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον
Οι ερευνητές, θεωρούν πως η έρευνα αυτή έχει να δώσει ακόμα πολλές πληροφορίες, ωστόσο, οι ήδη υπάρχουσες πληροφορίες βοηθούν τους ερευνητές να σχηματίσουν μια εικόνα για τη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων CO₂ και του κλίματος στους Πόλους στους προϊστορικούς χρόνους. Αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικά καθώς μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μέλλοντος, ως προς τα αποτελέσματα που θα έχει η παρούσα μεγάλη αύξηση των επιπέδων του CO₂.
Άρθρα – Πληροφορίες
Klages J.P., Salzmann U., Afanasyeva V., Arndt J. E., Ebermann B., Gebhardt C., Hochmuth K., Küssner K., Najman Y., Riefstahl F. & Scheinert M. 2020. Temperate rainforests near the South Pole during peak Cretaceous warmth. Nature, 580: 81-86.
Dockril P. 2020. Scientists Have Unearthed Traces of an Ancient Rainforest In… Antarctica. https://www.sciencealert.com/ [Ανάκτηση 16/4/2021]
Geggel L. 2020. Remains of 90 million-year-old rainforest discovered under Antarctic ice. https://www.livescience.com/ [Ανάκτηση 16/4/2021]