Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Εξέλιξη
Η εξέλιξη της βλάστησης επηρεάζεται άμεσα από διάφορους παράγοντες (αβιοτικούς και βιοτικούς). Συνήθως οι πιο ισχυρές επεμβάσεις προέρχονται από τον άνθρωπο (π.χ. πυρκαγιές, αποψιλώσεις κ.ά.) ή από φυσικές καταστροφές (π.χ. ηφαίστειο, πλημμύρες κλπ.). Η πρώτη φυτοκοινωνία, που θα προκύψει μετά από έντονες και ισχυρές επεμβάσεις ονομάζεται πρόδρομη ή πρόσκοπη φυτοκοινωνία. Η φυτοκοινωνία αυτή θα εξελιχθεί στο χρόνο. Αν αυτές οι ισχυρές επεμβάσεις γίνονται ανά μεγάλα, αλλά τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. αποψιλώσεις) τότε η διαδοχή που θα έχει η βλάστηση ονομάζεται ρυθμική διαδοχή. Όταν αυτές οι καταστροφές ή επεμβάσεις γίνονται τυχαία τότε η διαδοχή της βλάστησης ονομάζεται απότομη διαδοχή. Μερικές φορές υπάρχουν πιο ήπιες επεμβάσεις (π.χ. βόσκηση) με αποτέλεσμα να επέρχεται ισορροπία με τη φύση. Στην περίπτωση αυτή έχουμε κανονική διαδοχή της βλάστησης. Όταν η εξελικτική διαδικασία της βλάστησης συνεχίζεται χωρίς επεμβάσεις, αλλά καθηλώνεται από αβιοτικούς παράγοντες (π.χ. η ύπαρξη ποταμών) τότε η βλάστηση σταματά σε ένα ορισμένο στάδιο. Αυτές οι φυτοκοινωνίες ονομάζονται διαρκείς φυτοκοινωνίες.
Τελική φυτοκοινωνία κλίμαξ
Το τελικό προϊόν της εξέλιξης της βλάστησης μιας περιοχής ονομάζεται φυτοκοινωνία κλίμαξ. Η φυτοκοινωνία κλίμαξ είναι αποτέλεσμα των εδαφικών και των κλιματικών συνθηκών.
Άρθρα – Πληροφορίες
Αθανασιάδης ΗΡ. Ν. 1986. Δασική Φυτοκοινωνιολογία. Θεσσαλονίκη. Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, σελ. 109.
Θεοδωρόπουλος Γ. Κ. 1991. Ο Καθορισμός των φυτοκοινωνιολογικών μονάδων του πανεπιστημιακού δάσους Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Διδ. Διατριβή. Επιστ. Επετ. Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΛΒ΄ Τόμος, Παράρτημα 18, σελ. 200.