Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η ζωντανή αποθήκη «άνθρακα»
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στις εκτάσεις υγρών τροπικών δασών, από τον Αμαζόνιο έως τη ζούγκλα του Κονγκό, έχουν καταστρέψει ή υποβαθμίσει τα δύο τρίτα της συνολικής έκτασης γεγονός που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Οι πυκνές τροπικές εκτάσεις είναι ζωντανή πηγή αποθήκευσης άνθρακα και η καταστροφή τους αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πήγες αερίων του θερμοκηπίου. Η καταστροφή τους εντείνει την κλιματική αλλαγή, η οποία με τη σειρά της ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στα δάση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Το πρόβλημα στη Νότια Αμερική
Η υλοτόμηση και η αλλαγή χρήσης τη γης έχουν εξαφανίσει το 34% των ώριμων τροπικών δασών του πλανήτη, ενώ το 30% έχει υποβαθμιστεί και είναι πιο ευάλωτο στις πυρκαγιές και στις παρεμβάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από το 2002 εντοπίζεται στον Αμαζόνιο, που μαζί με τα γειτονικά υγρά τροπικά δάση του Ορινόκο και των Άνδεων, αντιστοιχούν στο 73,5% των άθικτων υγρών τροπικών δασών του κόσμου. Η έκταση που χάθηκε από το 2002 έως το 2019 ήταν μεγαλύτερη από την έκταση της Γαλλίας και αντιστοιχεί σε 674.843 χιλιόμετρα. Μάλιστα η απώλεια του 2019 ήταν ίση με το ετήσιο μέσο ορό των τελευταίων 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα χάνεται έκταση τροπικών δασών ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι λόγοι είναι πολλοί με κυριότερο την παράνομη καύση, από τους κτηνοτρόφους, με σκοπό να δημιουργηθούν βοσκότοποι για βοοειδή και από αγρότες για καλλιέργειες σόγιας. Από το 2019, μετά την εκλογή του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγορείται ότι αποδυνάμωσε την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ενθάρρυνε τους καταπατητές, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το 2019-2020
Τα προβλήματα σε άλλες περιοχές
Τα δάση της Ινδονησίας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να έχουν μετατραπεί σε μονοκαλλιέργειες φοινικέλαιου. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην Κεντρική Αφρική όπου οι απώλειες αφορούν κυρίως στη λεκάνη του ποταμού Κογκό.
Τα δέκα μεγαλύτερα δάση στον κόσμο
Άρθρα – Πληροφορίες
www.regnskog.no [Ανάκτηση 29/3/21]
http://nusantara.earth/ [Ανάκτηση 29/3/21]
www.in.gr [Ανάκτηση 29/3/21]