Κείμενο: Αφροδίτη Δερνίκα, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποιο ήταν πραγματικά το “χρυσόμαλλο δέρας”
Σύμφωνα με τη μυθολογία η Αργοναυτική Εκστρατεία έγινε για το χρυσόμαλλο δέρας. Στην πραγματικότητα όμως, η πιθανότερη αιτία, ήταν ο χρυσός. Στην περιοχή της Κολχίδας, ο Υάσις ποταμός παρέσερνε κόκκους χρυσού. Η αρχαιότερη μέθοδος για την απόληψη των κόκκων χρυσού, ήταν η χρήση πυκνόμαλλων δερμάτων από αιγοπρόβατα, που τοποθετούνταν στην κοίτη του ποταμού. Αφού αυτά “γέμιζαν” με κόκκους χρυσού (και έτσι έμοιαζαν σαν χρυσές προβιές), τα άπλωναν πάνω στις βαλανιδιές (που υπήρχαν στην περιοχή) για να αποξηρανθούν και μετά να συλλέξουν εύκολα το χρυσό. Και ο μύθος για το “χρυσόμαλλο δέρας” αναφέρει ότι ο βασιλιάς της Κολχίδας το έβαλε σε μια βαλανιδιά.
Ο μύθος
Ο βασιλιάς του Ορχομενού, Αθάμας έχοντας πάρει το χρησμό από το μαντείο των Δελφών αποφάσισε να τον θυσιάσει το γιο του, καθώς θωρήθηκε ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχε σοδειά (του σιταριού) εκείνη τη χρονιά. Ο γιος του, Φρίξος και η αδελφή του, Έλλη, ήταν παιδιά της Νεφέλης. Η Νεφέλη για να προστατεύσει τον Φρίξο, έστειλε από τον ουρανό ένα κριάρι με χρυσό δέρμα να τον αρπάξει από την επικείμενη θυσία. Το κριάρι λοιπόν άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη και τους πήγε στην Κολχίδα. Η Έλλη έπεσε στο στενό πέρασμα που χωρίζει το Αιγαίο, από τον Εύξεινο Πόντο, και για αυτό ονομάστηκε Ελλήσποντος. Ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα, όπου θυσίασε το κριάρι στο Δία και χάρισε το δέρμα του στο βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέμασε σε μια βαλανιδιά στο δάσος του θεού Άρη και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάσσει. Αργότερα, ο Ιάσονας, οργάνωσε την Αργοναυτική εκστρατεία με σκοπό να πάρει πίσω το “χρυσόμαλλο δέρας”.
Άρθρα – Πληροφορίες
Patsi-Garin Ε. 1969. Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας. Εκδόσεις Χάρη Πάτση. Αθήνα.
Μαϊστρέλλης Σ., Καλύβη Ε. & Μιχαήλ Μ. ;. Ιστορία – Από την Μυθολογία στην Ιστορία. Γ’ Δημοτικού, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Απολλώνιος ο Ρόδιος, Αργοναυτικά
http://www.sciencedirect.com [Ανάκτηση 3/4/2015]
http://www.science.org.ge/ [Ανάκτηση 3/4/2015]
www.sciencenews.org [Ανάκτηση 3/4/2015]