Φυτά, έμπνευση πολιτισμού

Η άνοιξις σκοτώνει;

Το 1978, στην ασπρόμαυρη ακόμα τηλεόραση, γυρίστηκε το Λεμονόδασος. Σειρά γυρισμένη, σαν ταινία, από την Τώνια Μαρκετάκη. Ίσως η μοναδική περίπτωση που νιώθει κανείς ότι η ταινία μεταφέρει το έργο στην οθόνη με την μεγαλύτερη ακρίβεια και αποδίδει το νόημα ακόμα καλύτερα και από το ίδιο το μυθιστόρημα. Το ερώτημα που διατρέχει όλη την ταινία είναι αυτό που αναρωτιέται ο Πάυλος: Η Άνοιξις σκοτώνει; Μια σπουδή στον έρωτα και τον ερωτισμό 100 χρόνια πριν.

 

Μπορείτε να δείτε όλη τη σειρά “Λεμονόδασος” εδώ

 

Η ιστορία

Η αιθέρια Βίργκω, ο μαύρος άγγελος Λήδα και η συντριβή του Παύλου καθώς δεν μπορεί να χειριστεί τον έρωτά του για την Βίργκω που αντιστέκεται στον σωματικό έρωτα, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, είναι τα κεντρικά στοιχεία. Αρχετυπικά· τόσο που τα αγόρια νόμιζαν ότι είναι ο Παύλος και τα κορίτσια ταυτόχρονα η Βίργκω και η Λήδα.

Μετά από τόσα χρόνια…

Σήμερα πλέον, φαίνεται ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν νόημα. Αυτό όμως εκ πρώτης όψεως. Πίσω από την άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών και ενός χυδαίου ερωτισμού υπάρχει πάντα η αναζήτηση νοήματος, που μπορεί να μην υπάρχει. Η αναζήτηση όμως, που έχει και την μεγαλύτερη σημασία για την αυτοσυνειδησία,  θα βγει στην επιφάνεια αν δεν πνιγεί στον ψηφιακό ωκεανό της επιφανειακότητας και της εικόνας.

 

Επιμέλεια

Κανέλλος Κουτσομύλης, Κουτσομύλι