Κείμενο: Υρώ Μπινιάρη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι ξηρανθεκτικό είδος που απαντάται στη Μεσόγειο. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, και όπως όλα τα ψυχανθή έχει καρπό χέδρωπα (σαν φασολάκι). Ο καρπός της, το γνωστό ξυλοκέρατο, μοιάζει με το κοινό φασολάκι, αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο σκληρός.
Η «γλύκα»
Τα ξυλοκέρατα ή χαρούπια είναι γλυκά και χρησιμοποιήθηκαν πολύ στο παρελθόν σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Κύπρο, στην Τουρκία και στη Συρία (τουλάχιστον πριν τον πόλεμο). Τα προϊόντα που παρασκευάζονται από το ξυλοκέρατο είναι κυρίως το χαρουπόμελο και η χαρουπολάτα, δηλαδή μια φυτική και οικολογική σοκολάτα. Το χαρουπόμελο έχει πολύ ευεργετικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, είναι πλούσιο σε ασβέστιο.Το χαρούπι ή ξυλοκέρατο αποτέλεσε σημαντική τροφή σε δύσκολες περιόδους, καθώς θεωρείται ότι έσωσε πολλούς κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.
Άλλες εκμεταλλεύσεις
Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, το καρδιόξυλό της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και τη βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και τη βαφική. Τα χαρούπια χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή και στη παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών. Ακόμα αλευροποιούνται και χρησιμοποιούνται στη παρασκευή ενός θρεπτικού αλευριού κατάλληλου για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. Από τα σπόρια τους εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία καθώς και ως στερεωτικό σε διάφορα τρόφιμα. Το ξύλο της χαρουπιάς χρησιμοποιείται σε ξύλινες διακοσμήσεις.
Άρθρα – Πληροφορίες
El-Haskoury R., Al-Waili N., Kamoun Z., Makni M., Al-Waili H. & Lyoussi B. 2016. Antioxidant Activity and Protective Effect of Carob Honey in CCl4-induced Kidney and Liver Injury. Arch Med Res., 49(5): 306-313.
Reinagel M. 2014. Carob versus Chocolate. www.scientificamerican.com [Ανάκτηση 30/5/2016]