Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το πεπόνι
Το πεπόνι (Cucumis melo) είναι από τα πιο διαδεδομένα καλλιεργήσιμα φρούτα. Η καταγωγή του είναι άγνωστη, αν και φαίνεται ότι μπορεί να ήταν η νοτιοανατολική Ευρώπη, η βόρεια Αφρική και ανατολικά μέχρι την Ινδία.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το πεπόνι είναι διουρητικό και έχει καθαρτικές ιδιότητες. Είναι ωφέλιμο στους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, σε παθήσεις της χολής και τις αιμορροΐδες, ενώ προλαμβάνει καρδιοπάθειες. σε εξωτερική χρήση, ο πολτός του είναι ευεργετικός σε μώλωπες και εγκαύματα, ενώ μείγμα με αποταγμένο νερό, γάλα φρέσκο και χυμό πεπονιού σε ίσες αναλογίες χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό προσώπου.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Swenson A. 1995. Plants of the Bible. Kensington Publishing Corporation, pp. 217.