Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Το κοινό καλάμι (Phragmites australis) είναι κοσμοπολίτικο είδος με εξάπλωση σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν όπου υπάρχει υγρότοπος. Συνήθως σε πιο θερμές περιοχές αντικαθίσταται από άλλα είδη που μοιάζουν με το κοινό καλάμι, και που επίσης, σε τοπικό επίπεδο, αποκαλούνται καλάμια (π.χ. Phragmites frutescens, Arundo donax, Arundo plinii).
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα φύλλα του καλαμιού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και της χολέρας αλλά και η τέφρα των φύλλων για την επούλωση των πληγών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο μίσχος του είναι αντιεμετικός αλλά και αντιπυρετικός, όπως και η ρίζα του έχει αντιασθματικές, αντιεμετικές, αντιπυρετικές αλλά και διουρητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας, του πυρετού, του εμετού, του βήχα αλλά και της τροφικής δηλητηρίασης.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Κυριαζόπουλος Α., Χορμόβα Ε., Φωτιάδης Γ., Παρίση Ζ. M. & Αβραάμ Ε. 2008. Εναλλακτικές χρήσεις ποωδών λιβαδικών φυτών της οικογένειας Gramineae. Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Λιβαδοπονικού Συνεδρίου «Λιβαδοπονία και προστατευόμενες περιοχές», σελ 149-150.