Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Η πορτοκαλιά
Η πορτοκαλιά (Citrus xsinensis) αποτελεί υβρίδιο των ειδών Citrus maxima (φράπα) και Citrus reticulata (μανταρινιά) και προέρχεται από τη νότια Κίνα, τη βορειοανατολική Ινδία και τη Μιανμάρ.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα πορτοκάλια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, και για αυτό ο χυμός τους ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια. Είναι αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητας, της αναιμίας, του διαβήτη, της ουρικής αρθρίτιδας, του σκορβούτου, είναι ορεκτικό και ωφελεί το συκώτι. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι ορεκτική και ωφέλιμη σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, βρογχοκήλης, βήχα, ουλίτιδας και αρθρίτιδας. Το έλαιο της φλούδας είναι καλό αποχρεμπτικό. Τα φύλλα και τα άνθη της πορτοκαλιάς, σε αφέψημα, είναι σπασμολυτικά και εφιδρωτικά, τονώνουν την καρδιά, καταπραΰνουν το βήχα, τον πονοκέφαλο, τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία. Το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από αυτά είναι αποτελεσματικό κατά της χρόνιας βρογχίτιδας και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Velasco R. & Licciardello C. 2014. A genealogy of the citrus family. Nature Biotechnology, 32 (7): 640–642.
Xu Q., Chen L.L., Ruan X., Chen D., Zhu A., Chen C., Bertrand D., Jiao W.B., Hao B.H., Lyon M.P., Chen J., Gao S., Xing F., Lan H., Chang J.W., Ge X., Lei Y., Hu Q., Miao Y., Wang L., Xiao S., Biswas M.K., Zeng W., Guo F., Cao H., Yang X., Xu X.W., Cheng Y.J., Xu J., Liu J.H., Luo O.J., Tang Z., Guo W.W., Kuang H., Zhang H.Y., Roose M.L., Nagarajan N., Deng X.X. & Ruan Y. 2013. The draft genome of sweet orange (Citrus sinensis). Nature Genetics, 45 (1): 59–66.