Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Η ροδακινιά
Η ροδακινιά (Prunus persica) είναι είδος που προέρχεται από τη βορειοδυτική Κίνα, όπου και για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε (πιθανότατα ήδη από το 6.000 π.Χ.), ενώ σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Η καλλιέργεια του είδους έφτασε στην Ελλάδα περίπου το 300 π.Χ. και φέρεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος το εισήγαγε στην Ευρώπη μετά την κατάκτηση της Περσίας, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποιες αποδείξεις για αυτό. Το λατινικό όνομα «persica» οφείλεται στο γεγονός ότι καλλιεργήθηκε ευρέως στην Περσία (Ιράν) και από εκεί έφτασε στην Ευρώπη. Στο ίδιο είδος ανήκουν και τα νεκταρίνια που αποτελούν μια καλλιεργήσιμη ποικιλία.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα ροδάκινα είναι για στομαχικές παθήσεις, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και συνιστώνται στη δυσκοιλιότητα, τα αρθριτικά, την υπερκόπωση, στις παθήσεις του εντέρου, της χολής και του συκωτιού. Αντίστοιχες ιδιότητες έχουν και τα φύλλα της ροδακινιάς, σε αφέψημα, μόνο που δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση γιατί μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.
Άρθρα – Πληροφορίες
Davidson A. 1999. The Oxford Companion to Food (1 ed.). Oxford: Oxford University Press.
Fuller D. & Madella M. 2001. Issues in Harappan Archaeobotany: Retrospect and Prospect. In Settar, S; Korisettar, R (eds.). Indian Archaeology in Retrospect. Volume II. Protohistory. New Delhi: Manohar. pp. 317–390.
Geissler C. 2009. The New Oxford Book of Food Plants. Oxford: Oxford University Press.
Layne D.R. & Bassi D. 2008. The Peach: Botany, Production and Uses. CAB International.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Singh A., Patel R.K., Babu K.D. & De L.C. 2007. Low chiling peaches. Underutilized and underexploited horticultural crops. New Delhi: New India Publishing.
Thacker C. 1985. The history of gardens. Berkeley: University of California Press
Yang X., Zheng Y., Crawford G.W. & Chen X. 2014. Archaeological Evidence for Peach (Prunus persica) Cultivation and Domestication in China”. PLOS ONE, 9(9): e106595.