Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
To πράσο
Το πράσο (Allium ampeloprasum) θεωρείται αυτοφυές είδος στη Μεσογειακή λεκάνη και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και με αρκετές ποικιλίες.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Σε πολλές περιοχές αναφέρουν για το πράσο ότι ακριβώς και για το μήλο: «Τρία πράσα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα». Το πράσο είναι ορεκτικό, καθαρίζει το αίμα, καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ωφελεί το κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, στην πρακτική ιατρική αναφέρεται ότι κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι βοηθούν στους ρευματικούς πόνους. Ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα σταματάει τη διάρροια, εκζέματα και ψωρίαση, ωφελεί στο βήχα και τη βρογχίτιδα τη χρόνια, την οξεία και αυτή που οφείλεται σε φυματίωση. Είναι πολύτιμο φαγητό, ιδιαίτερα για αυτούς που κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς δεν έχει πολλές θερμίδες, ενώ έχει πολλές βιταμίνες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Mousavi A., Kashi A., Davoodi D. & Shariatpanahi M.S. 2006. Characterization of an Allium Cultivated in Iran: The Persian Leek. Belgian Journal of Botany, 139 (1): 115–123.
Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Published on the Internet http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [accessed 12/1/2021].