Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Ο άνηθος (Anethum graveolens) είναι είδος της νοτιοδυτικής Ασίας που εγκαταστάθηκε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα εκτός από τη βόρεια Πίνδο και τα νησιά του δυτικού Αιγαίου. Είναι ήδη γνωστός από την αρχαιότητα που τον χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, για την κατασκευή μύρου από τα άνθη και για τον αρωματισμό του κρασιού με τα σπέρματα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αφέψημα των σπερμάτων του άνηθου και το ανηθέλαιο έχουν διουρητικές, χωνευτικές και ορεκτικές ιδιότητες, χρησιμοποιούνται για κολικούς και εμετούς και ανακουφίζουν από τις στομαχικές διαταραχές. Επίσης, το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία και στη φαρμακευτική ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό. Ως αφέψημα, ο άνηθος βοηθάει στον θηλασμό, αλλά απαγορεύεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.