Το είδος
To νεροκάρδαμο (Nasturtium officinale) είναι σχετικά σπάνιο στην Ελλάδα και απαντάται με τις ονομασίες κάρδαμος (Κέρκυρα), κάρδαμο (Κεφαλληνία, Ήπειρος), αγριόροκα (Σίφνος), ρόκα του ποταμού (Κέρκυρα), ενώ είναι πιο κοινό σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης (Αγγλική ονομασία: watercress, Γαλλική ονομασία: Cresson de fontaine, Γερμανική ονομασία: Brunnkresse).
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το νεροκάρδαμο είναι τονωτικό, διεγερτικό και αντιβηχικό, φυτότονωτικό της πεπτικής λειτουργίας, σιλογόνο και τονωτικό στη περίπτωση σκορβούτου, στις χοιράδες και στη ραχήτιδα. Θεωρείται ευεργετικό στη σπλήνα, στα μάτια, στο λουμπάγκο και αντιρρευματικό. Ελαττώνει το σάκχαρο των διαβητικών, είναι κατά της αναιμίας και τέλος, χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, χωνευτικό, θερμαντικό, διαφορητικό, αιμοκαθαριστικό και αφροδισιακό.
Πως εφαρμόζεται
Το νεροκάρδαμο χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως φαρμακευτικό φυτό (herba nasturtii), ενώ σήμερα χρησιμοποιείται μόνο στη λαϊκή ιατρική, ιδιαίτερα ως στομαχικό, για την ανακούφιση της βρογχίτιδας και για την περιποίηση μερικών παθήσεων του δέρματος. Ο πουρές του φυτού χαρακτηρίζεται άριστος για τους διαβητικούς, γιατί περιέχει λίγο σάκχαρο και αμυλώδεις ουσίες. Όταν τρώγεται ωμό, πιστεύεται συχνά ότι μπορεί να προλάβει ή και να επιδράσει θεραπευτικά στον καρκίνο, ενώ το ασκορβικό οξύ του είναι κατά του σκορβούτου. Νεροκάρδαμο, μήλα, σταφύλια κα πορτοκάλια είναι πολύ ευεργετικά στο δέρμα και βοηθούν την τριχοφυΐα. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται σε διαλυτικά και καθαριστικά καταπλάσματα, πολτοποιημένο, μόνο του ή με αλάτι (10 γρ. αλάτι σε 150 γρ. φυτό), ενώ ως κατάπλασμα τις σκορβουτικές ή χοιραδικές ελκώσεις και γενικά στα άτονα έλκη επισπεύδει και διευκολύνει τη επούλωση. Ακόμη, χρησιμοποιείται ο χυμός του φυτού (60-150 ή 60-250 γρ), το σιρόπι του (100 ή 150 γρ.), το πτητικό λάδι του (0,25-1 γρ.) και το βάμμα του (για εξωτερική χρήση).
Άρθρα – Πληροφορίες
Γκόλιου Ρ. 2012. Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. Μαλλιάρης Παιδεία.
Κείμενο
Βικτωρία Γιουρίεβα, Δασολόγος