Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης
Η τομάτα ή ντομάτα
Η τομάτα (Solanum lycopersicum) είναι είδος της κεντρικής και νότιας Αμερική και η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη «tómatl» (ˈtomat͡ɬ) της γλώσσας Νάουατλ (των Αζτέκων) που σημαίνει το «φουσκωμένο φρούτο». Σήμερα καλλιεργείται ως εδώδιμο σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, αλλά έχει και σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η τομάτα καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και ο φυσικός χυμός της τομάτας έχει αντιόξινες ιδιότητες και όταν γίνεται κατάποσή του (ακόμα και με γεύματα αλλά χωρίς υδατάνθρακες (άμυλο ή ζάχαρη)), αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάνει καλό στο δέρμα και στο πρόσωπο (σπυριά, ακμή της εφηβικής ηλικίας). Είναι ευεργετική για τους διαβητικούς καθώς τους απαλλάσσει από δίψα και ζαλάδες. Η τομάτα προλαβαίνει το σκορβούτο, ωφελεί στους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα, τη νεφρίτιδα και τη δυσκοιλιότητα. Ενισχύει την όραση ωφελεί τα κουρασμένα μάτια και το νευρικό σύστημα. Τα φύλλα της τοματιάς, λόγω της ιδιαίτερης οσμής τους, απομακρύνουν τα έντομα (κουνούπια, σφήκες κ.ά.). Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας τοποθετούσαν τομάτα για να καταπραΰνει τον πόνο και να αποφευχθεί η κνίδωση.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
https://www.britannica.com/ [Πρόσβαση 2/1/2021]
https://www.etymonline.com/ [Πρόσβαση 2/1/2021]
Κάτοικοι από διάφορους οικισμούς