Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Η κουφοξυλιά (Sambucus nigra) έχει ευρεία εξάπλωση στο βόρειο ημισφαίριο όπως και στην Ελλάδα. Απαντάται συνήθως σε θέσεις με υψηλή υγρασία, και συχνά σε μικρές ρεματιές γύρω από παραδασόβιους και ημιορεινούς οικισμούς.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα φύλλα της κουφοξυλιάς έχουν καθαρτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα, βοηθούν στα κρυολογήματα και τη γρίπη, την καταρροή, το αλλεργικό συνάχι, και γενικά στις παθήσεις του αναπνευστικού. Σε εξωτερική χρήση έχουν επουλωτικές και μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε πληγές, τραύματα, διαστρέμματα και χιονίστρες. Τα άνθη έχουν επίσης καθαρτικές, εφιδρωτικές, αντικαταρροίκες και αντιρρευματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται στα κρυολογήματα, τη γρίπη και το συνάχι. Το εκχύλισμά τους είναι ευεργετικό σε πλύσεις στην επιπεφυκίτιδα και σε κομπρέσες για δερματικούς ερεθισμούς και χιονίστρες. Οι καρποί του έχουν γλυκαντικές (και για αυτό χρησιμοποιούνται όταν είναι ώριμοι – ανώριμοι ή υπερώριμοι είναι δηλητηριώδεις – για την παρασκευή ποτών και γλυκών), εφιδρωτικές, διουρητικές και ελαφρά καθαρτικές ιδιότητες. Ο φλοιός έχει εμετικές, καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Σπύρου Λ.Π. 1981. Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα, Β’ τόμος
Schauenberg P. & Paris F. 1981. Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών. Εκδόσεις Μ. Γκιούρδας, Αθήνα.