Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Η πατάτα
Η πατάτα (Solanum tuberosum) προέρχεται από την Αμερική, όπου και φαίνεται ότι άρχισε να καλλιεργείται από τους ιθαγενείς. Σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και αποτελεί σημαντικό εδώδιμο προϊόν (είναι το τέταρτο σε παγκόσμια παραγωγή αγροτικό προϊόν μεά το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι). Η λέξη «πατάτα» προέρχεται από τη μίξη των λέξεων “batata” (από γλώσσα που υπήρχε κάποτε στην Καραϊβική) και “papa” (από γλώσσα που υπάρχει στις Περουβιανές Άνδεις). Βέβαια η λέξη αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τις γλυκοπατάτες, ενώ οι κοινές πατάτες αρχικά ονομαζόντουσαν «αγριοπατάτες» ή «πατάτες Βιρτζίνιας».
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Ο χυμός της ωμής πατάτας, σε εξωτερική χρήση, καθαρίζει το δέρμα από σπυράκια, ενώ θεωρείται ευεργετικός για μώλωπες και διαστρέμματα, για τους ρευματισμούς και την ουρική αρθρίτιδα. Ωμή πατάτα κοπανισμένη σε κατάπλασμα δροσίζει το δέρμα και βοηθάει στην επούλωση εγκαυμάτων, ενώ ψητή πατάτα, κοπανισμένη σε χλιαρό κατάπλασμα, ανοίγει τα σπυριά και τα αποστήματα. Βραστή ζεστή πατάτα έχει χρησιμοποιηθεί σε επίθεμα για τους κάλους, καθώς και για κιρσούς και φλεβίτιδα. Οι πατάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχουν φυτρώσει γιατί τότε περιέχουν σολανίνη που προκαλεί δηλητηριάσεις ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Willy L. 1968. He Devil’s Apples. Galaxy Science Fiction, 118-125.
https://dle.rae.es/