Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Η κοινή άρκευθος (Juniperus communis) έχει ευρεία εξάπλωση σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι γνωστό για τους καρπούς του, από τους οποίους παρασκευάζεται το ποτό τζιν.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Η κοινή άρκευθος χρησιμοποιείται κατά της δύσπνοιας, χωνευτικό, τονωτικό της όρεξης και της πέψης και ταυτόχρονα καθαρτικό του αίματος. Επίσης, θεωρείται διουρητικό, αντισηπτικό, αντιφυσητικό και ερεθιστικό του δέρματος και χρησιμοποιείται κατά της υδρωπικίας, της ποδάγρας, των ρευματισμών, των μολύνσεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Ο χυμός των καρπών με εντριβές, ανακουφίζει τους πόνους των αρθρώσεων. Το μάσημα των καρπών, λειτουργεί κατά των μολύνσεων των νεφρών και της κύστης. Επιπλέον χρησιμοποιούνται ως αρτυματικοί και το έγχυμά τους, ως διουρητικό και απολυμαντικό του ουροποιητικού συστήματος. Τέλος, σε εξωτερική χρήση, το βάμμα των κλαδιών εφαρμόζεται σε εντριβές, στις παθήσεις του δέρματος και κατά της αλωπεκίας και η χρησιμοποίηση του φυτού πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από ερεθισμό των νεφρών.
Άρθρα – Πληροφορίες
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.