Κείμενο: Κυριάκος Κοζώνης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Τι είναι το τουμπεκί
Το τουμπεκί (στα Τούρκικα tömbeki) λέγεται ο καπνός (από το είδος Nicotiana alata) που χρησιμοποιούν στο ναργιλέ.
Γιατί έπρεπε να είναι ψιλοκομμένος
Στα καφενεία μέχρι το μεσοπόλεμο ήταν διαδεδομένος ο ναργιλές. Εκεί το τουμπεκί το έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο βαθμός στον οποίο το «ψιλοέκοβε» φανέρωνε την τέχνη του, έτσι ώστε όσο πιο ψιλοκομμένο ήταν το τουμπεκί τόσο καλύτερη θεωρούνταν η ποιότητά του.

Το είδος Nicotiana alata, από το οποίο γίνεται ο καπνός του ναργιλέ
Πως βγήκε η φράση
Το ναργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων, οι οποίοι έπρεπε να είναι αφιερωμένοι στην παρασκευή του ψιλοκομμένου τουμπεκιού. Αυτοί όμως, συνήθως έπιαναν την κουβέντα και αργούσαν (όπως γίνεται σε όλα τα καφενεία) να τον προσφέρουν στον πελάτη. Οι πελάτες, συνήθως φώναζαν: «κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο», δηλαδή σταμάτησε τις συζητήσεις και φτιάξε τον καλό καπνό. Έτσι μάλλον έμεινε, η έκφραση, ως υπόδειξη στον άλλο να μην μιλάει.
Άρθρα – Πληροφορίες
Πικρός Π. 2010. Τουμπεκί. Εκδόσεις Άγρα (1η κυκλοφορία το 1927).
Saitoh F., Noma M. & Kawashima N. 1985. The alkaloid contents of sixty Nicotiana species. Phytochemistry 24(3): 477-480.