Τι είναι τα «θερμά σημεία» φυτικής ποικιλότητας και που εντοπίζονται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χλωριδικά χώρες στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από 7.000 φυτικά είδη, 1.435 εκ των οποίων είναι ενδημικά – δηλαδή απαντώνται μόνο στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πλούτος της Ελλάδας οφείλεται κύρια στην κλιματική της ετερογένεια, το έντονο τοπογραφικό…

Details

Οι πιο πλούσιες σε είδη φυτών περιοχές στην Ελλάδα

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι αλλαγές Η εξέλιξη της επιστήμης, αλλά και οι ανακαλύψεις ειδών στη Βαλκανική χερσόνησο αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και τους αριθμούς των ειδών φυτών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Έτσι, για παράδειγμα, πολλά είδη που έως τώρα θεωρούνταν ενδημικά της Ελλάδας (δηλαδή ότι υπήρχαν…

Details

Ενδημικά είδη στην Ελλάδα

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Αριθμός ενδημικών στην Ελλάδα Από τα περίπου 6000 αυτοφυή είδη και υποείδη της Ελλάδος τα 1462 είναι ενδημικά. Το ποσοστό αυτό (22,2%) είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη και στις παραμεσογειακές περιοχές. Ο αριθμός των ενδημικών ειδών αυξάνεται από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα, και…

Details

Φυτογεωγραφική διαίρεση της Ελλάδας

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Διάκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο H Ελλάδα φυτογεωγραφικά (δηλαδή βάση των φυτών και την εξάπλωσή τους) χωρίζεται σε τρεις μεγάλες χλωριδικές ενότητες: τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (EAe) που χλωριδικά ανήκουν στην Ασία, την Κρήτη (KK) και την υπόλοιπη Ελλάδα (Gr).     Διάκριση σε Ελληνικό επίπεδο…

Details

Διάκριση των ειδών βάση της εξάπλωσής τους

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Διάκριση των ειδών Τα taxa (είδη και υποείδη) στην Ευρώπη, διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την εξάπλωσή τους. Μια από τις πιο κλασσικές διακρίσεις των ειδών είναι: μεσογειακά (med), υπομεσογειακά (smed), ευρασιατικά (euras), ηπειρωτικά (kont), βόρεια (no), αλπικά (alp), κοσμοπολίτικα (cosmo). Μια άλλη διάκριση, πιο πρόσφατη…

Details

Κέντρο εξάπλωσης ειδών

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι Κέντρο εξάπλωσης ενός taxon (οικογένεια, γένος, είδος κλπ.) είναι η γεωγραφική περιοχή στην οποία εμφανίζεται η μεγαλύτερη ποικιλότητα του taxon (π.χ. για ένα γένος να έχει τα περισσότερα είδη και τα περισσότερα ενδημικά είδη). Στην Ελλάδα Η Ελλάδα αποτελεί και κέντρο εξάπλωσης πολλών γενών…

Details

Διάκριση βλάστησης σε ζώνες βλάστησης

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Κριτήρια Βάση των κλιματολογικών κριτηρίων και τη δυνητική κατάσταση της βλάστησης η βλάστηση εμφανίζεται ζωνοποιημένη κατά υψόμετρο και κατά γεωγραφικό μήκος. Αζωνική και εξωζωνική βλάστηση Η καταζωνική (ζωνοποιημένη) εμφάνιση της βλάστησης δεν είναι δυνατή σε σταθμούς με ακραίες συνθήκες (υγρασίας κλπ). Σε τέτοιους…

Details

Φυτοκοινωνιολογική συνταξινόμηση στην Ελλάδα

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Συνταξινόμηση Η βλάστηση, μετά από δειγματοληψίες (releves) βάση της μεθόδου του Braun-Blanquet “συνταξινομείται” σε κλάσεις, τάξεις, συνενώσεις και ενώσεις. Φυτοκοινωνιολογικές κλάσεις Οι φυτοκοινωνιολογικές κλάσεις που απαντώνται στην Ελλάδα είναι οι: Asplenietea trichomanis (Br.-Bl. 1934) Oberdorfer 1977, Stellarietea mediae R. Tx. et al. ex Von Rochow…

Details

Διάκριση της βλάστησης με φυτοκοινωνιολογικά κριτήρια

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Συνσυστηματική ταξινόμηση Η συνσυστηματική ταξινόμηση της βλάστησης γίνεται με τα ίδια κριτήρια που γίνεται η συστηματική ταξινόμηση των φυτών. Η βασική μονάδα της βλάστησης είναι η φυτοκοινωνική ένωση (στη χλωρίδα βασική μονάδα είναι το είδος φυτού). Η φυτοκοινωνική ένωση είναι φυτοκοινωνία ορισμένης χλωριδικής…

Details

Φυσιογνωμική διάκριση της βλάστησης

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου Τι είναι Η φυσιογνωμική διάκριση της βλάστησης βασίζεται στη βιοτική και οικολογική μορφή του είδους ή των ειδών που κυριαρχούν. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μορφή («προφίλ») που έχει η βλάστηση. Μορφές φυτών που βασίζεται η φυσιογνωμία της βλάστησης Η φυσιογνωμική διάκριση της βλάστησης βασίζεται…

Details