Κείμενο: Γιώργος Κατσαρός, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η λέξη “μπαρμπούτσαλα”
Οι περισσότεροι έχουν ακούσει και χρησιμοποιήσει τη λέξη “μπαρμπούτσαλα”. Χρησιμοποιείται όταν κάποιος θέλει να πει “λόγια δίχως νόημα” ή “βλακείες”. Αλλά, τα μπαρμπούτσαλα είναι και κάτι άλλο, και η απάντηση έρχεται μάλλον από την Ευρυτανία ή τουλάχιστον, εκεί οι κάτοικοι έδωσαν μια απάντηση.
Τα τσάπουρνα
Σύμφωνα με τους κάτοικους της Ευρυτανίας μπαρμπούτσαλα είναι οι καρποί ενός είδους που υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και είναι περισσότερο γνωστό ως τσαπουρνιά (Prunus spinosa), συγγενικό είδος με τη δαμασκηνιά, τη ροδακινιά κ.ά. γνωστά φρούτα. Οι καρποί, τα τσάπουρνα, είναι σχεδόν σφαιρικοί, μαύροι με γαλανό επίχρυσμα (φαίνονται μωβ) και το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ωμοί είναι στυφοί και δεν τρώγονται. Δηλαδή η συλλογή τους για να φαγωθούν όπως είναι, φρέσκα, είναι άσκοπη, αλλά γίνονται εξαιρετική μαρμελάδα και λικέρ. Τα τσάπουρνα έχουν και εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Κάτοικοι της Ευρυτανίας