Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας Πιερίας
Το παρόχθιο πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας Πιερίας είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και με υπεραιωνόβια δένδρα. Φύεται κατά μήκος του ποταμού Αίσονα (Μαυρονέρι) και απέχει 7 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης. Η βλάστηση κατά μήκος του ποταμού αποτελείται από παρόχθια δασικά είδη με κυρίαρχα τα σκλήθρα (Alnus glutinosa), πλατάνια (Platanus orientalis), καρυδιές (Juglans regia), διάφορα είδη ιτιών (Salix spp.), γαύρους (Carpinus sp.), φτελιές (Ulmus sp.), λεύκες (Populus spp.) και στον υπόροφο κυριαρχούν κυρίως τα βάτα (Rubus sp.).
Το μεταχρωματικό έλκος στο δάσος
Στα τέλη του 2019 ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας κρούσματα της νόσου του μύκητα Ceratocystis platani. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Έρευνας, σε δείγματα πλατάνου που στάλθηκαν, η ασθένεια των δέντρων επιβεβαιώθηκε. Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας σε συνεργασία με το αρμόδιο Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων πραγματοποίησε σε νέκρωση ατόμων πλατάνου στο σημείο προσβολής της Τ.Κ. Νεοκαισάρειας (Χ366132/Υ4457576) με εφαρμογή ζιζανιοκτόνου, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.
Η νόσος
Το παθογόνο Ceratocystis platani προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων ανεξαρτήτως ηλικίας και μεγέθους. Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του παθογόνου στην περιοχή του πλατανόδασους αλλά και γενικότερα στον ελληνικό χώρο.
Άρθρα – Πληροφορίες
Λυκοπούλου Χ. 2020. Το Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας του Νομού Πιερίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πτυχιακή εργασία, Καρπενήσι.
Τσόπελας Π. 2004. Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Γεωργία – Κτηνοτροφία 3: 38-42.
https://olympiobima.gr/ [Ανάκτηση 22/4/2021]
http://wwww.minagric.gr/ [Ανάκτηση 22/4/2021]