Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η ιστορία τους
Στις αρχές του 1900 μ.Χ. στην Αιθιοπία, τα φυσικά οικοσυστήματα κάλυπταν περίπου το 40% της χώρας, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών καταστράφηκαν για να ανοιχτούν δρόμοι και να δημιουργηθούν γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες του πληθυσμού. Τα αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν τα φυσικά οικοσυστήματα σήμερα να καλύπτουν μόλις το 4% της γης. Αυτό το μικρό ποσοστό αντιστοιχεί στα εκκλησιαστικά δάση, τα οποία για τους ντόπιους αποτελούν επίγειο παράδεισο. Τις Κυριακές, οι πιστοί μετέβαιναν για τον εβδομαδιαίο εκκλησιασμό τους «από την κόλαση, στον παράδεισο» όπως αναφέρουν, καθώς για να φτάσουν στην εκκλησία, περνούσαν από ξηρούς δρόμους και χωράφια με σιτάρια. Οι ορθόδοξες εκκλησίες της Αιθιοπίας ήταν ανάμεσα σε ένα κομμάτι δάσους.
Κίνδυνοι και καταστροφές
Αυτά τα μικρά δάση, είναι σημαντικά τόσο σε θρησκευτικό, αλλά και σε οικολογικό επίπεδο, καθώς αποτελούν σημαντικά σημεία βιοποικιλότητας. Επιπλέον είναι σημαντικά και για μελλοντική αποκατάσταση περιοχών που σήμερα είναι άγονες. Οι κίνδυνοι όμως για τα οικοσυστήματα παραμένουν υψηλοί, καθώς έχουν εισαχθεί είδη όπως ο ευκάλυπτος (ταχυαυξές και χρήσιμο για καυσόξυλα). Επιπρόσθετα, τα μεγαλόσωμα αγροτικά ζώα (όπως τα βοοειδή) καταστρέφουν τα νεαρά φυτάρια και δεν επιτρέπουν την αναγέννηση.
Η προστασία τους
Ο Wassie, ένας ντόπιος που αποφάσισε να σώσει αυτά τα δάση σπουδάζοντας βιολογία γνώρισε την Meg Lowman, μια Αμερικανίδα βιολόγο που ενδιαφέρθηκε αμέσως για τα εκκλησιαστικά δάση. Οι δυο τους αρχικά ενημέρωσαν τους ιερείς και κατ’ επέκταση τους κατοίκους των περιοχών αυτών για τη σπουδαιότητα των δασών αυτών. Η πρώτη δράση ήταν η δημιουργία χαμηλών τοίχων, ώστε να περιοριστεί το πέρασμα των αγροτικών ζώων. Αυτή η κίνηση ήταν τρομερά αποτελεσματική, καθώς όχι μόνο προστατεύτηκαν τα δάση, αλλά οι κάτοικοι και οι ιερείς άρχισαν να συζητούν και να για επεκτείνουν τα δάση αυτά. Φυσικά, τα πλεονεκτήματα των κοινοτήτων ήταν αρκετά, όπως η καλύτερη ποιότητα νερού, η μεγάλη αναγέννηση των δασών, καθώς και η επιβίωση και αύξηση των επικονιαστών που ωφέλησαν τόσο τα δάση, όσο και για τη γεωργία.
Άρθρα – Πληροφορίες
https://www.nationalgeographic.com/ [Ανάκτηση 1/4/21]
https://canopymeg.com/ [Ανάκτηση 1/4/21]
https://www.geographyrealm.com/ [Ανάκτηση 1/4/21]