Κείμενο: Μαρία Μπέλλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η αγριοτριανταφυλλιά
Η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa sp.) είναι θάμνος πολύκλαδος και αγκαθωτός, που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως καλλωπιστικό. Η αγριοτριανταφυλλιά απαντάται σε όλη την Ευρώπη και περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικά είδη παγκοσμίως. Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδας, σιρόπια και ζεστά ροφήματα με έξοχη γεύση.
Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες
Η αγριοτριανταφυλλιά και οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές στη λαϊκή παράδοση. Οι καρποί και τα άνθη περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης και γι’ αυτό είναι καλό αντισκορβουτικό και φάρμακο για το ραχιτισμό. Το αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, στο συνάχι, στην ατονία, στην ανορεξία και στη δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων. Επίσης θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών. Είναι επίσης διουρητική (αυξάνει τον όγκο και τη ροή των ούρων και καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα – καθαρίζει τα νεφρά και την κύστη-εμποδίζει την κατακράτηση υγρών), καθαρτική (είναι ένα ήπιο διεγερτικό που προάγει τη φυσική κίνηση των εντέρων), ψυκτική (εξισορροπεί την ανώμαλη θερμότητα του σώματος, και ανακουφίζει από τη δίψα). Μεταξύ των χρήσεων της αγριοτριανταφυλλιάς είναι για τις λοιμώξεις του θώρακα – κρυολογήματα- βήχα – γρίπη. Συντελεί στην αποκατάσταση και θεραπεία της πνευμονικής λειτουργίας ή σε άλλες ασθένειες των πνευμόνων και του στήθους αποβάλλει τις συσσωρεύσεις του ουρικού οξέως βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα και σε ρευματικούς πόνους, στην υπερβολική εμμηνόρροια, σε συσπάσεις και πόνους της μήτρας διάρροια – δυσεντερία – στομαχικές διαταραχές, είναι αποτελεσματικό αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών. Επίσης είναι κατάλληλο για έλκη του στόματος, την εξασθενημένη μνήμη και βοηθά όταν υπάρχει γενική αδυναμία και εξάντληση.
Άρθρα – Πληροφορίες
Barros B., Carvalho A.M. & Ferreira I.C.F.R. 2011. Exotic fruits as a source of important phytochemicals: Improving the traditional use of Rosa canina fruits in Portugal. Food Research International 44(7): 2233-2236.
Christensen R., Bartels E.M., Altman R.D., Astrup A. & Bliddal H. 2008. Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients? – a meta-analysis of randomized controlled trials. Osteoarthritis and Cartilage 16(9): 965-972.
Daels‐Rakotoarison D. A., Gressier B., Trotin F., Brunet C., Luyckx M., Dine T., Bailleul F., Cazin M. & Cazin J‐C. 2002. Effects of Rosa canina fruit extract on neutrophil respiratory burst. Phytotherapy Research 16(2): 157-161.
Demir F. & Özcan M. 2001. Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Journal of Food Engineering 47(4): 333-336.
Lattanzio F., F., Greco E., Carretta D., Cervellati R., Govoni P. & Speroni E. 2011. In vivo anti-inflammatory effect of Rosa canina L. extract. Journal of Ethnopharmacology 137(1): 880-885.
Özcan M. 2004. Nutrient Composition of Rose (Rosa canina L.) Seed and Oils. Journal of Medicinal Food 5(3), doi.org/10.1089/10966200260398161.