Κείμενο: Κώστας Λιούντρης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποιος είναι ο πλάτανος
Ο «πλάτανος του ληστή» βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου εν Βουνένοις (δηλαδή του βουνού), κοντά στον οικισμό Μαψό, στην Κόρινθο. Το δέντρο έχει σχετικά μικρές διαστάσεις ενώ φαίνεται ότι έχει γίνει τμήμα ξύλινης περίφραξης, την οποία μερικώς έχει εγκλωβίσει μέσα στον κορμό του.
Η ιστορία του
Στην περιοχή της Κορίνθου, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν πολλοί ληστές που έκλεβαν από τους κτηνοτρόφους ζώα και τυροκομικά προϊόντα και από τους γεωργούς σιτηρά. Υπήρχε λοιπόν η φήμη ότι στον συγκεκριμένο πλάτανο (Platanus orientalis) κρυβόταν ο αρχιληστής της περιοχής. Μέσα στη σπηλαίωση (κουφάλα) που σχημάτιζε το δέντρο μπορούσε άνετα να κρυφτεί και να μείνει μέσα σε αυτή. Λέγεται ότι είχε κόψει ένα μεγάλο κλαδί του πλατάνου, που κοίταζε προς το μοναστήρι. Στο σημείο κοπής ο αρχιληστής είχε αρχίσει σταδιακά να ζωγραφίζει το πρόσωπό του. Όταν περνούσαν οι χωροφύλακες είδαν πως είχε αρχίσει να ζωγραφίζει το σκίτσο του και του έγραψαν από κάτω ότι «θα του κόψουν το κεφάλι (αν τον πιάσουν) και θα το κολλήσουν στο σημείου εκείνο του σκίτσου (πάνω στον πλάτανο)». Ενώ αυτό γινόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ληστής προχωρούσε το σκίτσο και οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον φοβερίζουν. Τελικά, ο αρχιληστής δεν «πιάστηκε» ποτέ.
Άρθρα – Πληροφορίες
Ράμμος Χ. 2017. Μνημειακά δέντρα στην Ελλάδα. Πτυχιακή Διατριβή. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Κάτοικοι της περιοχής της Κορίνθου