Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Διάκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
H Ελλάδα φυτογεωγραφικά (δηλαδή βάση των φυτών και την εξάπλωσή τους) χωρίζεται σε τρεις μεγάλες χλωριδικές ενότητες: τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (EAe) που χλωριδικά ανήκουν στην Ασία, την Κρήτη (KK) και την υπόλοιπη Ελλάδα (Gr).
Διάκριση σε Ελληνικό επίπεδο
Η Ελλάδα χωρίζεται στις παρακάτω χλωριδικές περιοχές: βορειοανατολική Ελλάδα (NE) με μεγάλη χλωριδική συγγένεια με τη Βουλγαρία και την Ανατολία (Τουρκία), την βόρεια-κεντρική (NC) με μεγάλη χλωριδική συγγένεια με την Π.Γ.Δ.Μ., τη βόρεια Πίνδο (NPi) με μεγάλη χλωριδική συγγένεια με την Αλβανία, τη νότια Πίνδο (SPi) με μικρή χλωριδική συγγένεια με την Αλβανία, τα νησιά του Ιονίου (IoI) με μεγάλη χλωριδική συγγένεια με την Ιταλία, την κεντρική-ανατολική Ελλάδα (EC), τη Στερεά Ελλάδα (StE), την Πελοπόννησο (Pe) που είναι πλούσια σε ενδημικά είδη, τις Κυκλάδες (Kik), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (EAe) με μεγάλη χλωριδική συγγένεια με την Ανατολία και την Κρήτη (KK) που είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ευρώπης σε ενδημικά είδη.
Άρθρα – Πληροφορίες
Greuter W., Burdet H.M. & Long G. 1984-1989. Med-Checklist 1,2,4. Geneve.
Strid A. & Tan, K. (eds.) 1997, 2002. Flora Hellenica vol. 1-2. Patra.
Tutin T. G., Burges N.A., Chater A.O., Edmonson J.R., Heywood V.H., Moore D.M., Valentine D.H., Walters S.M. & Webb D.A. (eds) 1993. Flora Europea I. 2nd edition. Cambridge.
Φοίτος Δ.Γ. 1987. Μαθήματα Γεωβοτανικής. Πάτρα.