Υπερτροφή από πεύκο: η κουκουνάρα

Κείμενο: Θανάσης Αυγουλής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι ακριβώς είναι η κουκουνάρα Το σπέρμα (σπόρος), ενός είδους πεύκου, της κουκουναριάς (Pinus pinea) – η κουκουνάρα – είναι μια σημαντική υπερτροφή (superfood) και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, συνήθως σε σάλτσες και ως γέμιση σε γαλοπούλες και κοτόπουλα. Σε σαλάτες, στο πιλάφι σε πιάτα ρυζιού και…

Details

Και όμως, το περίεργο φιδόχορτο ή δρακοντιά είχε σημαντικές χρήσεις

Χρήσεις στην αρχαιότητα και στον μεσαίωνα Η δρακοντιά (Dracunculus vulgaris), όπως και όλα τα Αροειδή (είδη της οικογένειας Araceae), ήταν γνωστά στους γιατρούς της αρχαιότητας. Την αναφέρει ο Θεόφραστος στην «Ιστορία των Φυτών» και ο Γαληνός στο βιβλίο του «Περί τροφών». Την αναφέρουν επίσης σε κείμενά τους ο Ιπποκράτης, ο Αέτιος και ο Γαληνός. Οι…

Details

Ένας εξαίρετος μεζές: οι ασκορδουλάκοι, από την Κρήτη

Κείμενο: Γιάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ποιοι είναι οι ασκορδουλάκοι Ασκορδούλακας είναι ο βολβός του είδους Muscari comosum. Η συλλογή του είναι αρκετή δύσκολη, καθώς ο βολβός βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο βάθος. Αφού συλλεχθούν μερικοί βολβοί, καθαριστούν, βραστούν σε νερό (αρκετές φορές) μπαίνουν στο ξύδι και διατηρούνται στο ψυγείο, μέχρι να σερβιριστούν…

Details

Γκορτσιά ή αγκούτσακας: ένα είδος με πολλές «χάρες» και ιδιότητες

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το «μπόλιασμα» της γκορτσιάς Η γκορτσιά (Pyrus spinosa, παλαιότερη ονομασία Pyrus amygdaliformis και με την ονομασία «αχράς» στην αρχαιότητα) είναι ένα από τα δέντρα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από όλα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ως βάση για το μπόλιασμα (εμβολιασμό) άλλων ειδών. Οι…

Details

Ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό: το σουμάκ από το ρούδι

Κείμενο: Νικόλας Ιωάννου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το «σουμάκ» και το «ζάαταρ» Το σουμάκ είναι σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους καρπούς του ρουδιού (Rhus coriaria). Η λέξη «σουμάκ», προέρχεται από την παλαιά Γαλλική “σουμάκι” (13ος αιώνας), από το Μεσαιωνικό Λατινικό sumach, από το Αραβικό summāq (سماق), από το Συριακό summāq (ܣܡܘܩ) –…

Details

Ραδίκι ή πικραλίδα: οι φαρμακευτικές ιδιότητές του

Η παράδοση Τα φαρμακευτικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες και είναι πολλοί οι πολιτισμοί που εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτά για τη φροντίδα της υγείας τους. Ιστορικά, το ραδίκι ή πρικραλίδα (Cichorium intybus) καλλιεργείται από τους αρχαίους Αιγύπτιους ως φαρμακευτικό φυτό και έχει μακρά θεραπευτική χρήση. Επιπρόσθετα, παρασκευαζόταν από τις καβουρδισμένες ρίζες του φυτού ένα…

Details

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μάραθου

Κείμενο: Υρώ Μπινιάρη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο μάραθος Το είδος Foeniculum vulgare (μάραθος) είναι φυτό αρωματικό, αρτυματικό και έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται το πανάρχαιο όνομά του, που αναφέρεται στις μυκηναϊκές πινακίδες (1450 π.Χ.) με Γραμμική Β γραφή. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μάραθο ως βοηθητικό του τοκετού. Ο Διοσκουρίδης…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες της γλυκόριζας

Κείμενο: Παναγιώτης Στεργιάννης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η χρήση της στην αρχαιότητα Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις πολύτιμες θεραπευτικές της χρήσεις. Η παρουσία της έχει βεβαιωθεί σε πήλινα σκεύη των Ασσυρίων (2500 π.Χ.), αναφέρεται σε Αιγυπτιακούς παπύρους. Οι Άραβες την χρησιμοποιούσαν ως αντιβηχικό, ενώ στους Έλληνες φαίνεται…

Details

Καλέντουλα η φαρμακευτική

Η καλέντουλα Η καλέντουλα (Calendula officinalis) ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και είναι γνωστή και ως νεκρολούλουδο, κίτρινη μαργαρίτα, της γριάς τα’αδράχτι, λουλάκια, κιτρινολούλουδο, πετεινόχορτο και μοσχαρδίνι. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, ενώ από το 12ο αιώνα το φυτό καλλιεργείται στους κήπους ως καλλωπιστικό. Τα δραστικά συστατικά της Τα κεφάλια των ανθών…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες της αγριοτριανταφυλλιάς

Κείμενο: Μαρία Μπέλλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η αγριοτριανταφυλλιά Η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa sp.) είναι θάμνος πολύκλαδος και αγκαθωτός, που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως καλλωπιστικό. Η αγριοτριανταφυλλιά απαντάται σε όλη την Ευρώπη και περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικά είδη παγκοσμίως. Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδας, σιρόπια…

Details