Το είδος με την ωραία εμφάνιση αλλά την αποκρουστική μυρωδιά

Κατερίνα Τσιχλιά, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Plocama calabrica (παλαιότερα Putoria calabrica) είναι κατακείμενος ξυλώδης θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae. Απαντάται στην περιοχή της Μεσογείου σε πετρώδεις και χαλικώδεις περιοχές από τη θάλασσα μέχρι τα 900μ. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο. Το κατουρλόχορτο ή…

Details

Το φυτό κουδουνίστρα ή κροταλίας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το φυτό κουδουνίστρα (Crotalaria pallida) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Fabaceae). Απαντάται σε τροπικές περιοχές στη νοτιοανατολική Ασία και στην κεντρική Αφρική, αλλά εισήχθη και στην κεντρική και νότια Αμερική και την Ωκεανία. Η ονομασία του Η επστημονική του ονομασία Crotalaria έχει κοινή…

Details

Γιατί η φράση “πήγε στα θυμαράκια”;

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 35 είδη και υποείδη θυμαριού με ποιο κοινό, στη νότια Ελλάδα, το Thymbra capitata (τα υπόλοιπα είδη ανήκουν στο γένος Thymus, από το ελληνικό «θυμός»). Όλα τα θυμάρια είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητές, την έντονη και…

Details

Η ιστορία της «μαλλιαρής» αγγουρίτσας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η αγγουρίτσα Η αγγουρίτσα ή αλλιώς μποράγκο, βοράγιο, μπουράντζα, μποράντζα, μποράζα ή μποράγο (Borago officinalis) απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα κυρίως στα δυτικά και νότια, σε διαταραγμένα εδάφη. Η ονομασία του Το όνομα του, πηγάζει από το λατινικό «burra»-«borra», που σημαίνει…

Details

Δρώμενα για τον γοργογιάννη

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Ο γοργογιάννης (Salvia sclarea) ή αλλιώς Αγιάννης, ή Γιαννάκος, είναι Μεσογειακό είδος γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η λατινική ονομασία του, προέρχεται από το λατινικό ¨salvere¨, που σημαίνει σώζω και ¨clarus¨, δηλαδή καθαρός. Η κοινή του ονομασία οφείλεται στο…

Details

Η Μήδεια έφερε το κολχικό από την Κολχίδα, για την κολχικίνη

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   To κολχικό Το κολχικό (Colchicum) είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα αφού οι γιατροί της αρχαίας Ελλάδας είχαν αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά του. Είναι ισχυρά δηλητηριώδες εξαιτίας της τοξικής κολχικίνης – colchicine (α­κε­τυλ­τρι­με­θυ­λο­κολ­χι­κι­νι­κό ο­ξύ), αλκαλοειδές που περιέχεται σε όλα…

Details

Το χελιδόνιο που έρχεται μαζί με τα χελιδόνια

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το «Χελιδόνιον» (Chelidonium majus) είναι είδος με εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη. H παρουσία του, στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ κοινή και για αυτό είναι ένα σχετικά άγνωστο είδος. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις παραρούνες (Papaveraceae). Χαρακτηριστικό του…

Details

Τo φυτό “μη με λησμόνει”: από έναν μύθο σε σύμβολο μνήμης

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το μη με λησμόνει Η ονομασία «μη με λησμόνει» φαίνεται ότι αρχικά είχε δοθεί για το είδος Myosotis scorpioides. Αργότερα η ονομασία αυτή αναφέρθηκε σχεδόν για όλα τα είδη του γένους Myosotis και άλλα είδη που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα Myosotis. Έτσι τουλάχιστον 100…

Details

Χαιρέτα μου τον πλάτανο!

Κείμενο: Σπύρος Μπαλάς, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πλατάνι της πλατείας Ο πλατάνι (Platanus orientalis) είναι άμεσα συνδεόμενο με τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου. Οι περισσότεροι οικισμοί στην Ελλάδα έχουν στην πλατεία τους ένα πλατάνι, ενώ τα πλατάνια αποτελούσαν και τόπο συνάντησης αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς εκεί θα έβρισκαν σκιά και…

Details

Ο αρχαίος θεός Πάνας, τα καλάμια και ο πανικός

Κείμενο: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο Πάνας Ο Πάνας ήταν ο θεός «Παν», δηλαδή των πάντων και κυρίως των αγρών, των βουνών, των κοπαδιών και γενικά της άγριας φύσης. Είχε κεφάλι και κορμό άνδρα, πόδια τράγου, κέρατα και μυτερά αυτιά και τα ιερά του δένδρα ήταν η δρυς…

Details