Αιωνόβιες ελιές της Δημαίνης

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι ελιές Οι «Ελιές της Δήμαινας» είναι οχτώ ελιές που βρίσκονται στο παλαιό μοναστήρι των Ταξιαρχών στη Δήμαινα Αργολίδας (σε υψόμετρο περίπου 220 μέτρα). Στοιχεία για τα μεγέθη των δέντρων δεν υπάρχουν. Η ιστορία των δέντρων Οι οκτώ ελιές (Olea europaea) βρισκόντουσαν σε δάσος το οποίο…

Η καταπράσινη εκκλησία Ρουζίτσα στο Βελιγράδι (Σερβία)

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η εκκλησία Η εκκλησία της Ρούζιτσα είναι πολύ ιδιαίτερη τόσο για την εξωτερική της και την εσωτερική της ομορφιά όσο και για την ιστορία της. Βρίσκεται στο Βελιγράδι και μετά την τελευταία αναστήλωση της, που έγινε κυρίως από Ρώσους το εσωτερικό της καλύπτεται από τοιχογραφίες ενώ…

Φαρμακευτικές ιδιότητες της πικραλίδας

Κείμενο: Xρυσούλα Σωτηρίου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το ταραξάκο Η πικραλίδα (Taraxacum spp.) είναι φυτό με ευρύτατη εξάπλωση, σχεδόν κοσμοπολίτικο, καθώς απαντάται σε όλη σχεδόν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς και σε εύκρατες περιοχές του νότιου ημισφαιρίου. Στην Ελλάδα απαντώνται πάνω από 70 είδη και υποείδη φυτών που δύσκολα διακρίνονται. Είναι…

Καταστροφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων από πυρκαγιά στο Κερί Ζακύνθου

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Οι πυρκαγιές Οι πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου, στη Ζάκυνθο, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, πολιτιστικό, οικονομικό και ό,τι άλλο). Το σημαντικό βέβαια είναι πως δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά μια πολύ σημαντική περιοχή του…

Ελιά στη Χώρα Τριφυλίας

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ελιά Η «Ελιά στη Χώρα Τριφυλίας» βρίσκεται στην οδό που συνδέει το Κορυφάσιον με τη Χώρα Τριφυλίας (σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρα). Στοιχεία για τις διαστάσεις της ελιάς (Olea europaea) δεν υπάρχουν, αλλά η μορφή και το μέγεθός της είναι αρκετά εντυπωσιακά. Η ιστορία της…

Νανοφίλμ από υπολείμματα υλοτομιών

«Και τώρα;» «Τώρα περιμένουμε». Ετσι συμβαίνει πάντα με τις επιστημονικές ανακαλύψεις: πρώτα έρχεται η ιδέα, μετά η αγωνία της υλοποίησης, η αναστάτωση της επιτυχίας, η ικανοποίηση της αναγνώρισης και, τέλος, η αναμονή. Θα ανταποκριθεί η βιομηχανία; Ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Δρ Χρήστος Γαλλής, τακτικός ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», με τομέα εξειδίκευσης τη διαχείριση…

Νέο είδος αγριοκρεμμυδιού στην Ελλάδα

Τα αγριοκρέμμυδα στην Ελλάδα Το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αγριοκρέμμυδα ανήκουν στο γένος Allium. Το γένος αυτό αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τουλάχιστον 100 είδη και υποείδη. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Botanica Serbica, οι Γαλανός και Τζανουδάκης περιγράφουν ένα νέο είδος Allium για την επιστήμη. To νέο είδος Το νέο είδος Allium panormitisi…

Φαρμακευτικές ιδιότητες του σέσκουλου

Κέιμενο: Ελπίδα Τσιριμιάγγου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το σέσκουλο Το σέσκουλο (Beta vulgaris var. cicla) είναι ποικιλία παντζαριού (Beta vulgaris), που αλλιώς ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και ο Θεόφραστος το αναφέρει ως «λευκόν τεύτλιον». Καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα…

Η Αρνοκουρέϊκη ελιά στη Μεσσηνία

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η θέση της Η «Αρνοκουρέϊκη Ελιά» βρίσκεται στο Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας (8 χιλ. από την εθνική οδό Κυπαρισσίας-Πύργου-Πάτρας) και συγκεκριμένα στη θέση «Καρούγκαινα» (σε υψόμετρο 465 μέτρα). Τα χαρακτηριστικά της Ο κορμός της ελιάς (Olea europaea) έχει περίμετρο 7,4 μέτρα και η ηλικία της εικάζεται ότι είναι…

Πως η γερμανική κατοχή άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων

Κείμενο: Θανάσης Πανογεώργος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Διατροφικές συνήθειες πριν την κατοχή Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων πριν από την κατοχή άλλαξαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Πριν την κατοχή η αυξημένη ροπή του καταναλωτικού κοινού στην κατανάλωση δημητριακών ευνοεί την ανάπτυξη της αλευροβιομηχανίας, που είναι και ο πρώτος σε δύναμη κλάδος…