Τα περίεργα (από την Ελλάδα) είδη φυτών: τα φρύγανα

Κείμενο: Μαρία Ρούσσου, ΑπόφοιτοςΤμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα φρύγανα Τα φρύγανα είναι χαμηλοί θάμνοι που συνήθως αλλάζουν τα φύλλα τους την άνοιξη (καλοκαιρινά φύλλα) και το φθινόπωρο (χειμωνιάτικα φύλλα), έχουν πολύ τρίχωμα, αγκάθια, και μυρίζουν έντονα λόγω των αιθέριων ελαίων τους. Έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, στην ξηρασία και στην υπερβόσκηση. Τα περισσότερα από…

Το πιο ενδιαφέρον φυτό που ανακαλύφθηκε το 2017: παρασιτεί σε μύκητες

Επιμέλεια: Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας & Δ.Π. & Φ.Π., Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος που ανακαλύφθηκε ονομάζεται Sciaphila sugimotoi και είναι παρασιτικό. Για την ακρίβεια παρασιτεί πάνω σε μύκητες και σε υλικά που είναι προς αποσύνθεση στο έδαφος. Το είδος επειδή παρασιτεί, βρίσκεται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του κάτω από το…

Η Μεγάλη Ελιά Αερινού

Επιμέλεια: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ελιά Η «Μεγάλη Ελιά Αερινού» βρίσκεται στον οικισμό Αερινό (ορεινό χωριό των Εννιά Χωριών, σε υψόμετρο 700 μ.) κοντά στην περιοχή Φελεσιανά, του Δήμου Κίσσαμου Χανίων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, η περίμετρος του κορμού στη βάση του είναι 14,6 μέτρα ενώ η…

Η πικρή και δηλητηριώδης πικροδάφνη

Επιμέλεια: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η πικροδάφνη (Nerium oleander) είναι πολύ γνωστή για τη χρήση της ως καλλωπιστικό σε κήπους, αυλές, πρανή δρόμων κλπ. Όμως, ο γαλακτώδης χυμός που υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού είναι γεμάτος με πολλές τοξικές ουσίες, με κυριότερη την ολεανδρίνη (τριτερπενική…

Τα ιδιαίτερα άνθη της συκιάς και ο ψήνας

  Τα άνθη της συκιάς Σε αντίθεση με τα άλλα ανθοφόρα είδη, η συκιά (Ficus carica) τα άνθη της δεν τα έχει «εκτεθειμένα», αλλά τα έχει μέσα σε ειδική ανθοδόχη. Έχει δηλαδή πολλά άνθη μαζί (ταξιανθία) που διαφέρει από όλα τα άλλα είδη. Τα θηλυκά άνθη όταν θα επικονιαστούν θα μετατραπούν σε καρπούς αχαίνια και η…

Η αμυγδαλιά, η πριγκίπισσα της ελπίδας

Επιμέλεια: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η αμυγδαλιά (Prunus dulcis) είναι κοινό καλλιεργήσιμο φυλλοβόλο δέντρο στην Ελλάδα. Ο καρπός της στα πρώτα στάδια είναι χνουδωτός και τα άνθη είναι λευκά αποτελούμενα από 5 πέταλα. Το είδος ανθίζει ακόμα και από τον Ιανουάριο και για αυτό είναι από τα πρώτα…

Το κόκκινο λουλουδένιο «χαλάκι» της Πρέσπας – Έρευνα καταγράφει νέα είδη χλωρίδας

  Το είδος Phelypaea boissieri έχει τόσο όμορφα κόκκινα λουλούδια, που, παλαιότερα, κάτοικοι συνήθιζαν να τα κόβουν για να στολίζουν τα σπίτια τους Ενα κόκκινο χαλάκι «στρώνουν» κάθε χρόνο σε περιοχή της Πρέσπας, μερικές εκατοντάδες λουλούδια από ένα παρασιτικό είδος που εμφανίζεται αποκλειστικά εκεί, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι το είδος Phelypaea boissieri, που έχει…

Ανθοδόχη

Η ανθοδόχη είναι η κορυφή του ποδίσκου (του στελέχους που στηρίζει ένα ή πολλά άνθη μαζί) που διαπλατύνεται για να στηρίξει το άνθος. Η ανθοδόχη μπορεί να είναι κοίλη, επίπεδη ή και κυρτή.        

Ανθίδια

Τα ανθίδια (ή ανθήλια) είναι μικρά άνθη που σχηματίζουν πυκνές ταξιανθίες και για αυτό δεν διακρίνονται ως ξεχωριστά άνθη. Συνήθως απαντώνται στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae, Compositae) που περιλαμβάνουν γνωστά είδη όπως η μαργαρίτα, το χαμομήλι και ο ζωχός.      

Ανθήρας

Ο ανθήρας είναι το επάκριο τμήμα του στήμονα, δηλαδή του αρσενικού αναπαραγωγικού οργάνου των σπερματοφύτων. Ο ανθήρας παράγει τα μικροσπόρια ή αλλιώς τους γυρεόκοκκους (γύρη) και αποτελείται συνήθως από 4 γερόσακκους που εμπεριέχουν τους γυρεόκοκκους.